Kaartclubs willen in CulturA blijven

Nové is te klein voor de bridgeclub, dat lijkt wel duidelijk als je op donderdagavond binnenloopt in de theaterzaal van CulturA.

De Nootdorpse Bridgeclub en de Dames Klaverjas Club zijn behoorlijk geschrokken van de ambitieuze plannen met Theater CulturA in Nootdorp, dat door SWOP, Bibliotheek Oostland en het Jeugd- en Jongerenwerk wordt overgenomen. Voor de kaartclubs is straks geen ruimte meer in het nieuwe cultureel centrum. Misschien kunnen ze hun intrek nemen in Nové, even verderop in de Dorpsstraat, suggereren de plannenmakers. Maar de ruimte daar is veel te klein, daar passen we niet in, zeggen de kaartclubs.

De plannen voor het nieuwe CulturA zien er fantastisch uit. Als de gemeenteraad later deze maand met het voorstel instemt, dan wordt het theatertje het sociaal-culturele hart van Nootdorp, met veel meer theater- en filmvoorstellingen, met een volwassen vestiging van de bibliotheek door het hele gebouw heen en met ruimte voor allerlei activiteiten die aansluiten bij het culturele karakter. Maar een kaartje leggen hoort daar niet meer bij, zo hebben de verenigingen zo ongeveer te horen gekregen. Wel wil de nieuwe Stichting CulturA & Zo samen met hen op zoek naar alternatieven.

Niet gerust

De bridgers en de klaverjassers zijn daar niet gerust op. Ze hebben daar al brieven over gestuurd naar het gemeentebestuur, en volgende week zullen ze tijdens de beeldvormende raadsvergadering gebruik maken van het spreekrecht om hun ongenoegen te uiten.

Toos de Bruijn van de Dames Klaverjas Club begrijpt er niets van. “We worden er een beetje uitgekieperd”, zegt ze. “Wij dachten: we hebben daar ruimte genoeg, ook als het wordt uitgebreid met de boeken van de bibliotheek. Dan is het toch geen probleem als we daar gaan zitten kaarten. Maar het schijnt zo te zijn dat het straks tot ’s avonds laat bezet is met allerlei bezoekers. En Nové is geen alternatief: dat kost ons aan huur het dubbele en dan hebben we nog niet eens iemand die voor de koffie zorgt.”

Ook Ineke Balm van Bridgeclub Nootdorp is verbaasd over het feit dat er voor de bridgers geen ruimte meer zou zijn. “We maken op maandag- en donderdagavond gebruik van de theaterzaal. Die blijft ongemoeid, dus waarom zouden we daar dan weg moeten? Afgelopen jaar is het een keer voorgekomen dat we op donderdagavond niet terecht konden, omdat er in het weekend een voorstelling was die moest worden voorbereid. Dat gebeurt dit jaar ook nog een keer. Maar dat weten we lang van tevoren, dus daar houden we dan rekening mee.”

Veel tafeltjes bezet

De kaartclubs hebben een behoorlijk groot ledenbestand. Bij de klaverjassers doen elke keer zeker veertig mensen mee, en dan staan er zelfs nog dames op de wachtlijst. Ook de bridgeclub doet het met ruim 150 leden goed. Tijdens de speelavonden zijn twintig tot 24 tafeltjes bezet en bij speciale bridgedrives zijn het er zelfs nog meer. Die passen nooit allemaal in Nové, zo heeft de NBC al aan de gemeenteraad laten weten. De uitgangen en de nooduitgangen zouden dan worden geblokkeerd en daar zal de brandweer dus zeker bezwaar tegen maken.

De fractie van het CDA heeft in schriftelijke vragen aan het college al geïnformeerd waarom er in de toekomst voor de kaartclubs geen ruimte meer is in CulturA. De fractie had in november tijdens de behandeling van de begroting expliciet gevraagd om de huidige gebruikers mee te laten denken in de plannen. Ook het Cultuurplatform, dat positief heeft geadviseerd over de overname van het gebouw, heeft aangedrongen op het bij de plannen betrekken van de huidige huurders.

Onrust

Het college van B & W had er al mee rekening gehouden dat de kaartclubs niet blij zouden zijn met de plannen voor het nieuwe CulturA. In het voorstel aan de gemeenteraad, dat volgende week voor het eerst beeldvormend wordt besproken, schrijft het college al dat er mogelijk onrust zal ontstaan bij deze partijen. “De initiatiefnemers hebben daarom reeds gesprekken gevoerd met het naastgelegen Nové, om te onderzoeken of deze huurders gebruik kunnen maken van ruimten daar”, aldus het college.

Maar voor de kaartclubs is dus al lang duidelijk dat dat daar helemaal niet past.

Lees ook: Enthousiasme over cultuurhuis CulturA

De 150 leden van de NBC voelen er niets voor om hun vertrouwde CulturA te verlaten. Ineke Balm: “We zitten hier al vanaf het begin.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *