Keervoorziening metro niet in gebruik

Lijn E van de Randstadrail blijft zes keer per uur rijden.

De keervoorziening die is aangelegd in het tracé van de Randstadrail langs de Klapwijkseweg in Pijnacker is vrijwel klaar, maar zal voorlopig niet in gebruik worden genomen. De frequentieverhoging in de spitsuren van metrolijn E van de RET, die met de keervoorziening in 2021 zou worden ingevoerd, is van de baan.

Het schrappen van de frequentieverhoging is een van de maatregelen die door de Vervoersautoriteit van de MRDH zijn genomen vanwege de miljoenentekorten, die zijn ontstaan bij de vervoersbedrijven door de coronacrisis. Het aantal passagiers in het openbaar vervoer is zeer fors gedaald. Ook kampen RET, HTM en EBS met een buitengewoon hoog ziekteverzuim. Hierdoor kon in de afgelopen periode niet eens de volledige dienstregeling worden uitgevoerd.

In de gehele regio Rotterdam – Den Haag worden volgend jaar frequentieverlagingen doorgevoerd of lijnen geschrapt. Ook inwoners van Pijnacker-Nootdorp gaan dat merken. De geplande frequentieverhoging van de E-lijn gaat dus voorlopig niet door, en ook de drie extra ritten in de spits die eerder al waren ingezet zijn voorlopig geschrapt. Deze extra ritten worden al sinds maart van dit jaar niet meer gereden. Door de maatregelen blijft de metro zes keer per uur rijden.

Bus ook minder vaak

Ook bij het busvervoer zijn er maatregelen nodig. RET-buslijn 174 van Berkel naar Delft rijdt vanaf januari op zaterdag overdag nog maar een keer per uur. De bussen van EBS gaan eveneens minder vaak rijden. De lijnen 60 en 62 rijden op zaterdagmiddag straks nog maar twee keer per uur, in plaats van nu elk kwartier. Buslijn 455 gaat op werkdagen in de spits terug naar vier keer per uur. Nu komt die bus nog elke tien minuten langs.

De maatregelen hebben ook gevolg voor tramlijn 15, van Nootdorp naar het centrum van Den Haag. De frequentie overdag gaat van zes naar vijf keer per uur. Ook ’s avonds rijdt de tram minder vaak: van vier naar drie keer per uur.

Buurtbus

De maatregelen hebben geen gevolgen voor de Buurtbus.

De Buurtbus van Pijnacker-Nootdorp blijft volgens de gewone dienstregeling rijden. De maatregelen hebben οοκ geen gevolgen voor de doortrekking van EBS-lijn 60 van Nootdorp-Centrum naar het metrostation van Nootdorp: dat gaat gewoon door.

In principe duren alle versoberingen het hele volgende jaar maar misschien zelfs langer, want de verwachting is dat de gevolgen van de coronacrisis ook voor het openbaar vervoer niet zomaar voorbij zijn, schrijft het college van B & W aan de gemeenteraad. Het is dan ook moeilijk te voorspellen wanneer de reizigersaantallen weer op het oude peil zullen zijn.

De MRDH houdt er rekening mee dat er vanaf de tweede helft van 2021 nog andere maatregelen nodig zijn. Er wordt zelfs onderzoek gedaan naar een andere inzet van sociale veiligheidsmiddelen en naar de reizigerstarieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *