Keijzershof krijgt ‘Huis van de Buurt’

De oude vloer is er al uit gesloopt; begin februari wordt de nieuwe vloer gelegd.

Al maanden wordt gewerkt aan de voorbereidingen ervan en nu is het eindelijk zo ver: welzijnscentrum Keijzershof wordt omgevormd tot een schitterend Huis van de Buurt. Heel Keijzershof, maar ook het aangrenzende Tolhek, kan straks binnenlopen in een nieuw ontmoetingscentrum om een kop koffie te drinken, om te sporten, mee te doen aan activiteiten als gym en yoga, een kookcursus te volgen en noem maar op.

Het welzijnscentrum in de Floralaan in Pijnacker werd tot nu toe vooral gebruikt voor de activiteiten van de SWOP. Die blijven daar ook, maar er komt nog veel meer bij. Elke wijkbewoner die een goed idee heeft of die zijn hobby of creatieve activiteiten daar wil laten zien, kan er straks terecht. Het Huis van de Buurt zal worden gerund door vrijwilligers uit de buurt. De SWOP blijft wel het beheer voeren.

Fonds 1818

Sociaal werker Jacob-Jan Koedood van de SWOP is achter de schermen al lange tijd bezig om het ontmoetingscentrum in zijn nieuwe vorm van de grond te krijgen. Het was al snel duidelijk dat het gebouw daarvoor een flinke opknapbeurt nodig heeft. En dat gaat dan ook gebeuren. Jacob-Jan: “We kunnen aan de slag dankzij een prachtige donatie van het Fonds 1818. Dat geld is een goede basis om mee te beginnen. Vanaf de eerste week van februari gaan we nieuwe vloeren leggen en daarna kunnen we werken aan het verfwerk en aan de inrichting.”

De benedenzaal wordt omgevormd tot een grote, gezellige woonkamer waar alle buurtbewoners binnen kunnen lopen en elkaar kunnen ontmoeten. De bovenzaal wordt een functionele ruimte voor activiteiten en cursussen. Ook de wijkvereniging, het jeugd- en jongerenwerk, de bibliotheek, het kernteam van de gemeente en de woonconsulent van Woonzorg gaan gebruik maken van die ruimte.

Vrijwilligers

Tot nu toe is het centrum alleen open als er activiteiten van de SWOP zijn, maar daar komt verandering in, zegt Jacob-Jan. “De bedoeling is dat je daar straks elke dag terecht kunt, ook in het weekend. Daar hebben we dan wel voldoende vrijwilligers voor nodig. Die zijn er nu nog niet, omdat we het centrum eerst willen inrichten. Als dat klaar is gaan we met de werving aan de slag. De bewonersvereniging van Pijnacker-Zuid krijgt daar een belangrijke rol in. Die vereniging heeft een grote en actieve achterban, dus ik ben er zeker van dat dat gaat lukken.”

Ook de enquête die de initiatiefnemers in de afgelopen tijd in de wijk hebben gehouden laat zien dat er voldoende bewoners zijn die mee willen werken. Uit dat onderzoek bleek dat de animo groot is in Keijzershof.

Hoe het Huis van de Buurt en met name de woonkamer beneden er precies uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk. Daar worden de bewoners zelf bij betrokken. Verder heeft Jacob-Jan volgende week een gesprek op het Wellantcollege, waar studenten van de afdeling interieur en design de kans krijgen om als stagiair ideeën aan te dragen en mee te werken aan de uitvoering daarvan.

Enthousiast

Dat er nu echt begonnen is met de uitvoering van de plannen, daar is de sociaal werker erg enthousiast over. “We zitten midden in coronatijd. Maar je kunt ook hier zeggen dat elk nadeel zijn voordeel heeft, want daardoor liggen vrijwel alle activiteiten in het gebouw stil, dus we kunnen nu erg veel doen.”

Vanwege de coronacrisis zijn er nog geen plannen voor een officiële opening van het Huis van de Buurt. Maar direct zodra het na de lockdown weer kan, zullen de eerste activiteiten in het ontmoetingscentrum beginnen. Zo’n officieel tintje kan altijd later nog.

Ideeën voor de inrichting van het Huis van de Buurt? Of wil je straks meewerken als vrijwilliger? Jacob-Jan Koedood is via dit mailadres bereikbaar. Bellen kan ook: 06 118 53 497.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *