Kerklaan houdt Van Oevelen uit raad

Richard van Oevelen (rechts) bestudeert de uitslag. Hij raakt zijn plek in de gemeenteraad kwijt omdat Bart-Jan Kerklaan met voorkeurstemmen is gekozen.

Tijdens de zitting van het Centraal Stembureau in de raadszaal van het bestuurscentrum van Pijnacker-Nootdorp is vrijdagochtend de definitieve uitkomst van de verkiezingen voor de gemeenteraad bekend gemaakt. Dat leverde geen verrassingen op. De uitkomst is conform de voorlopige uitslag, die woensdag in de loop van de nacht al was gegeven.

Na de telling van de voorkeurstemmen is er wel een verschuiving opgetreden bij de fractie van Gemeentebelangen. Bart-Jan Kerklaan, die op een onverkiesbare tiende plaats op de kandidatenlijst stond, kreeg 208 voorkeurstemmen. Dat betekent dat Richard van Oevelen, derde op de lijst, zijn plaats in de raad moet afstaan. Van Oevelen wilde vrijdagochtend niet direct reageren. “Dat komt op een later moment dan even”, zo klonk het teleurgesteld.

VVD de grootste

Bij de raadsverkiezingen is de VVD de grootste partij geworden. De fractie kreeg 4177 stemmen en komt met zes zetels in de raad. Eerlijk Alternatief en CDA hebben elk vijf zetels behaald, maar qua stemmenaantal is Eerlijk Alternatief met 3360 stemmen de tweede partij. Het CDA behaalde 3285 stemmen.

De verdere verdeling in zetels: D66 en Progressief elk 4, Gemeentebelangen 3, Partij voor de Dieren 2 en CU-SGP en Trots elk een zetel. Lokaal LPN kreeg slechts 552 stemmen en komt daarmee niet in de gemeenteraad.

Restzetels

De voorlopige uitslag was woensdagnacht pas na twee uur beschikbaar. Burgemeester Francisca Ravestein vertelde tijdens de zitting van het Centraal Stembureau dat dat een gevolg was van het feit dat het stembureau zo zorgvuldig mogelijk wilde werken, om te voorkomen dat er later door restzetels nog verschuivingen zouden optreden.

Die restzetels waren dus woensdagavond al goed berekend. D66, VVD, Eerlijk Alternatief en de Partij voor de Dieren kregen elk een extra zetel dankzij de verdeling van die restzetels.

Het Centraal Stembureau onder leiding van burgemeester Ravestein maakt de definitieve uitslag bekend.

De openbare zitting van het Centraal Stembureau werd bijgewoond door de kandidaten en andere belangstellenden.

Bob van der Deijl (links) bespreekt met zijn CVDA-partijgenoten de verdeling van de stemmen.

De zitting van het Centraal Stembureau in volle gang.

Marieke van Bijnen en Jan Nederveen (Progressief) bekijken de uitslag.

Manuela Bijl (Eerlijk Alternatief).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *