Kids zijn best creatief met fotografie

Cindy Mulder fotografeert zelf graag kinderen.

Met de geavanceerde smartphones van tegenwoordig maken kinderen al vanaf jonge leeftijd foto’s van elkaar en van mensen en dieren in hun omgeving. Dat zijn vaak spontane snapshots, zonder dat er veel techniek of compositie aan te pas komt. Toch kunnen kinderen wel degelijk foto’s maken waar wat meer over is nagedacht.

De Pijnackerse fotograaf Cindy Mulder kan daar alles over vertellen. Ze geeft vanaf deze zomer geregeld workshops ‘Fotografie voor kinderen’, die bedoeld zijn voor kids vanaf 8 jaar.

In deze workshops van maximaal anderhalf uur neemt Cindy de kinderen mee naar buiten, om in de natuur en met een van hun eigen ouders als model, te laten zien hoe je op verschillende manieren een leuke foto kunt maken. “Ik leg eerst per onderwerp wat uit, en daarna gaan de kids aan de hand van opdrachtkaartje aan de slag om iets uit te proberen met hun ouders. Dat is een leuke manier om een beetje theorie meteen in de praktijk te brengen.”

Cindy: ‘Kinderen zijn zelf heel creatief, ook met fotografie.’

Kinderfotografie

De Pijnackerse fotograaf is al jaren enthousiast over de combinatie fotografie en kinderen. Aanvankelijk begon ze aan de opleiding tot leraar basisonderwijs, maar ze merkte al snel dat ze persoonlijk contact met kinderen veel leuker vond, in plaats van in een grote groep. Ze volgde daarna verschillende cursussen en deed uiteindelijk de Fotovakschool in Rotterdam, met als specialisatie Kinderfotografie.

Inmiddels heeft Cindy haar eigen studio in Pijnacker. Daarnaast organiseert ze bij mensen thuis ook fotofeestjes met kinderen als model, en ook ‘prinsessenfeestjes’. De workshop ‘Fotografie voor kinderen’ die ze nu geeft, werd in de afgelopen tijd wel eens vaker georganiseerd, maar ze wil dat nu wat intensiever gaan aanpakken. “Het is erg leuk om te doen. Ik vind het fantastisch om al vanaf die leeftijd de creativiteit van kinderen los te krijgen. En dat lukt heel goed, want kinderen zijn van zichzelf meestal heel creatief, ook met fotografie.”

Springen

Foto’s maken van hun eigen ouders vinden kinderen over het algemeen erg leuk, zegt Cindy. “Vooral aan het eind van de workshop, wanneer we de sportstand van de camera gaan gebruiken. De ouders wordt dan gevraagd om te springen, en de kids maken dan een leuke foto van ze als ze in de lucht zweven. Daarna willen de kinderen zelf ook springen natuurlijk: dat is dolle pret.”

Volgende week zijn er twee workshops gepland: op maandag en vrijdag om 10 uur ’s morgens. Een week later wordt de workshop ook op woensdag gegeven, op 16 augustus. In september en oktober zijn er weer workshops, maar daar zijn de data nog niet van bekend.

Wie meer wil weten kan terecht op de website van Cindy Mulder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.