Kleine meerderheid voor ja/ja-sticker

Ondanks een dringend beroep van de ondernemersverenigingen in het centrum van Pijnacker en in de Parade in Nootdorp om juist nu de ondernemers niet in de kou te laten staan, zal de gemeenteraad over twee weken vermoedelijk tóch kiezen voor invoeren van de ja/ja-sticker om de hoeveelheid reclamefolders in de brievenbus te beperken. Dat gebeurt dan wel met een kleine meerderheid.

In de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad hield supermarkteigenaar Sabine Zondag namens de beide ondernemersorganisaties donderdagavond een hartstochtelijk inspraakbetoog om niet voor die oplossing te kiezen. De reclamefolders zijn voor lokale winkeliers van groot belang, hield ze de raad voor, zeker in deze tijd waarin consumenten toch al snel geneigd zijn om online bij de grote landelijke aanbieders te kopen. “Wij begrijpen het argument over het milieu en duurzaamheid en we willen daar op een ander tijdstip samen over in gesprek gaan, maar laat juist nu het belang van de lokale ondernemers, die het toch al erg moeilijk hebben, voor gaan.”

Motie

Ze vond steun bij een deel van de raad, onder andere bij de fractie van het CDA. Janno Meijer: “De lokale ondernemers moeten toch al strijden om het hoofd boven water te houden. Het is niet vanzelfsprekend dat ondernemers de inwoners gemakkelijk digitaal hun klanten kunnen bereiken.” Meijer komt tijdens de besluitvormende vergadering met een motie om het voorstel voorlopig in te trekken.

Ook Eerlijk Alternatief is tegen het voorstel, maakte Damiën van Herk duidelijk. “Als we door deze maatregel het bereik voor de ondernemers terugschroeven, dan is het nog maar de vraag of ze het hoofd wel boven water kunnen houden.” Harald van Zielst van Trots sprak zelfs van ‘ja/ja-sticker-onzin-gedoe’. “Dit voorstel is een belediging voor onze lokale ondernemers, die ook vaak een financiële bijdrage leveren aan ons dorp door sponsoring.”

Bernard Minderhoud: Toch tegen de ja/ja-sticker

Gemeentebelangen had eerder nog steun laten blijken voor het voorstel, maar Bernard Minderhoud zei dat zijn fractie dat nog eens heeft heroverwogen. “Het wordt in de politiek soms raar gevonden om een draai te maken, maar wij vinden dat helemaal niet raar.” De kans is dus groot dat zijn fractie volgende week meegaat met de motie van het CDA om het voorstel in te trekken. Misschien doet ook de eenmansfractie van CU-SGP dat wel, zo leek op te maken uit de bijdrage van Cock Weerheim.

Warm voorstander

Toch is er dan nog steeds een nipte meerderheid in de raad die de invoering van de ja/ja-sticker wél wil. Ook ondernemerspartij VVD is er een warm voorstander van. Paul Turion gaf aan veel waarde te hechten aan het beperken van de hoeveelheid afval, ook al omdat de kosten van de verwerking van oud papier alleen maar oplopen. Turion weigerde in te gaan op enkele stellingen van EA-raadslid Van Herk, onder meer over het grote belang van mkb’ers voor de gemeente; stellingen die direct uit het verkiezingsprogramma van de VVD waren gehaald. VVD’er Turion vond dat de stellingen ‘geen relatie hadden met het voorstel’.

Jim Verdegaal van D66 vond dat er voor ondernemers best andere manieren genoeg zijn om hun klanten te bereiken. “Mijn favoriete winkel in het dorp doet alles digitaal en daar is het altijd druk.” Ook Progressief Pijnacker-Nootdorp en de Partij voor de Dieren vinden het beperken van de hoeveelheid ongeadresseerd drukwerk belangrijker. Jan-Willem Maas: We snappen de zorgen van de ondernemers, maar we maken een andere keuze.” Carla van Viegen: “Voor ons weegt het milieubelang zwaarder.”

Opgeteld zal de ja/ja-sticker er dus wel komen. Inwoners die deze sticker op de brievenbus plakken, laten daarmee dus weten dat ze wél reclamefolders willen, en ook de huis aan huisbladen. De angst bij de ondernemers is dat minder dan de helft van de bevolking de moeite zal nemen om die sticker te gaan gebruiken. Sabine Zondag: “Ik denk zelf misschien zelfs maar dertig procent.”

Een reactie op “Kleine meerderheid voor ja/ja-sticker”
  1. Wie verzint deze omstikker actie. Nee is genoeg. Nu weer veel tijd en geld uitgeven. Er zijn veel belangrijkere zaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *