Kritische vragen over langdurige bijstand

Wethouder Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief).

Wethouder Hanneke van de Gevel is het vuur donderdagavond na aan de schenen gelegd door kritische vragen in de beeldvormende raadsvergadering over de ‘kaartenbak’ van de bijstand. Het college wil in de komende tijd een nauwkeuriger beeld krijgen van de inwoners die een uitkering krijgen en die door allerlei redenen moeilijk aan het werk kunnen komen. Verschillende fracties in de raad zijn er verbaasd over dat de gemeente kennelijk zo slecht weet waarom dat zo is.

VVD-fractievoorzitter Peter van den Heuij kon slechts met enige moeite zijn afkeuring achterwege laten. Ook Janno Meijer (CDA), die zich tijdens de discussie had afgevraagd of het wel nodig was om alleen voor wat verdiepende vragen een startnotitie op te tuigen, vond het lastig om van een oordeel weg te blijven.

Voor een oordeel is tijdens de beeldvorming nog geen ruimte: daar komen de raadsleden pas volgende week in de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad aan toe. Maar dat de VVD, net als CDA, D66, PPN en Trots, grote vraagtekens hebben werd in de discussie wel helder.

Verdiepende vragen

Wethouder Van de Gevel liet de raad in een niet al te overtuigende reactie weten dat het college ‘verdiepende vragen’ wil stellen aan mensen die al langere tijd in de bijstand zitten. De gemeente wil meer inzicht in hun beperkingen en mogelijkheden. “De kansrijke mensen in de bijstand krijgen al veel aandacht. Die helpen we zo snel mogelijk naar werk toe. Maar er is ook een groep waar dat veel moeilijker voor is; die hebben we een beetje verwaarloosd.”

De wethouder gaf ook aan dat er nieuwe ‘tools’ zijn om beter inzicht te krijgen, zoals een spel waaruit helderder zou kunnen worden wat er voor die mensen nodig is.

Volgende week zal tijdens de oordeelsvorming blijken of de wethouder de raad voldoende heeft gerustgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *