Kritische vragen over ‘Rots en Water’

De fractie van Eerlijk Alternatief stelt kritische vragen aan het college van B & W over een weerbaarheidstraining voor leerlingen van 8 tot 12 jaar, die het Jeugdland en Jongerenwerk gaat geven. In de zogenaamde Rots en Watertraining leren de kinderen om voor zichzelf op te komen en hun grenzen aan te geven.

Het jeugd- en jongerenwerk plaatste onlangs een paginagrote advertentie in de Telstar om reclame te maken voor de weerbaarheidstraining. Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel vraagt zich af wat dat heeft gekost. Ook wil ze weten wie deze trainingen gaat geven en wat het effect voor de lange termijn is voor de kinderen die zo’n training hebben gevolgd.

Het Rots en Water-programma wordt in Nederland gepromoot door het Gadaku Institute. Het gaat om een combinatie van sociale vaardigheidstraining, sport en bewegingsonderwijs. Het is ontwikkeld op een school in Schagen en wordt  inmiddels in verschillende landen zoals AustraliĆ«, Nieuw Zeeland, BelgiĆ«, Duitsland op honderden scholen en andere instellingen toegepast.

Ook in onze regio zijn er verschillende aanbieders, die 60 euro of meer per uur vragen in trajecten die zes tot acht weken duren. Het Jeugd- en Jongerenwerk biedt de training in februari en later ook in oktober gratis aan.

Klassikaal

Van de Gevel kreeg signalen van kinderen die wel wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken en die zo’n training hebben gevolgd. Maar het effect daarvan is twijfelachtig, vreest ze, als er maar een of twee kinderen in een klas de vaardigheden kunnen toepassen, terwijl de rest van de klas geen idee heeft waar het over gaat. “Vaak is er in schoolklassen sprake van pestgedrag. Het is natuurlijk hartstikke mooi als een kind weerbaarder wordt, maar als het als enige zo’n techniekje kent, dan werkt het niet. Het is volgens mij pas zinvol als je zoiets klassikaal doet.”

Eerlijk Alternatief vraagt onder meer aan het college of de kernteams zulke trainingen kunnen geven, of dat scholen dat zelf vanuit hun eigen budget kunnen doen. De fractie legt in de schriftelijke vragen ook een relatie met de grip die de gemeente wil op het sociaal domein en het normaliseren van de jeugdproblematiek.

“Ik heb die jongerenwerkers eigenlijk liever op straat”, zegt ze in haar toelichting op de schriftelijke vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *