Leer je levensverhaal vertellen

Een levensverhaal is als een kleurrijk stilleven, aldus Joke Kuijpers (links) en Joan Edwards.

De positieve herinneringen van het leven. Daar gaat het vooral om in de cursus Levensverhalentafel, die vanaf woensdag 10 oktober wordt gegeven in Buurt & Zo in Pijnacker. Joke Kuijpers en Joan Edwards gaan met de deelnemers aan de slag om hun levensverhaal te vertellen, niet alleen met woorden, maar ook met creatieve verbeelding.

Met de cursus kunnen de deelnemers zelf ontdekken hoe kleurrijk hun eigen biografie is. “Iedereen heeft zijn verhaal. Maar meestal liggen de negatieve herinneringen in de bovenste laag. We gaan er vooral mee aan de slag om de positieve herinneringen, die vaak onderop liggen, meer op te poetsen”, zegt Joke Kuijpers.

Luisteren

Joke is kunstzinnig therapeut. Ze begeleidt vaker groepen bij het vorm geven van hun levensverhaal. Dat verhaal mag worden verteld, en het is vooral zo belangrijk als er mensen zijn die er naar willen luisteren, zegt ze. Want echt luisteren naar wat iemand te vertellen heeft, dat gebeurt steeds minder. En dat levert uiteindelijk veel eenzaamheid op.

Ook Joan kent de kracht van het vertellen. Ze is zelf verhalenverteller en is vooral geïnteresseerd in historische verhalen en verhalen over andere landen en culturen. Bij de Vertelkring in Delft, waar ze actief is, worden ook geregeld heel persoonlijke verhalen verteld. “Ook daar is het aan elkaar vertellen belangrijk. Je kunt zo elkaars wereld ontdekken: hoe vieren ze in jullie cultuur Kerst, wat betekent in jullie wereld het ouder worden?”

Kleine oefeningen

Je levensverhaal vertellen gaat niet vanzelf. Hoe je dat kunt doen kun je in de cursus leren. In het begin gaat het vooral om kleine oefeningen in luisteren en om het werken met krijt, kleuren, beelden. “Het begint heel laagdrempelig, maar naarmate de cursus vordert komt er gaandeweg wel met wat meer verdieping. We maken de deelnemer ook bewust van de zintuigen die een grote rol spelen bij het geheugen, zoals geur en geluiden.”

De cursus, die wordt gegeven in samenwerking met Bibliotheek Oostland en de SWOP,  is bedoeld voor mensen van 50 jaar en ouder. Er zijn tien bijeenkomsten, elke veertien dagen een, en na afloop is er nog een terugkomochtend. Deelname kost € 75, inclusief koffie, thee en materialen. Aanmelden kan per e-mail via dit adres of telefonisch via 015-2120685 of 0614288194. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *