Leren over natuur in de kindertuinen

Zelfgekweekte groenten zijn het lekkerst!

Buiten spelen en wroeten in de aarde, hoeveel kinderen doen dat nog? Maar bij de kindertuinen in Nootdorp kunnen kinderen nog proeven wat het inhoudt. Hier leren ze over het groeiproces van verschillende planten. En natuurlijk krijgen ze lekkere biologische groente mee voor thuis.

Oprichtster Joke van Hagen vertelt: “De kindertuinen bestaan nu zeventien jaar. Destijds was ik lid van de Nootdorpse Milieugroep. Toen de milieugroep stopte hadden we wat geld over om de tuinen mee op te starten. Zo is het eigenlijk begonnen.”

“Na een korte zoektocht vonden we een locatie en konden de tuinen van start.” Elk kind krijgt een tuintje van 1 bij 5 meter. Welke plantjes waar komen, wordt door de organisatie bepaald. “Dit om gronduitputting en andere problemen te voorkomen.”

Certificaat

Zodra de plantjes eenmaal staan, is het een kwestie van bijhouden. “Elke week komen de kinderen een keer langs, op woensdag of op vrijdag. Ons seizoen loopt van april tot september, wanneer we oogsten. Dan krijgen deelnemende kinderen hun eigen groente mee naar huis, samen met een certificaat. “

De kindertuinen zijn meer dan alleen een leuke hobby. “Ons doel is vooral ook om bewustzijn van het milieu en affiniteit met de natuur te vergroten. De natuur is kostbaar. Daar moet je voorzichtig mee omgaan.” Aldus Joke.

Open dag

Op 5 juli houden de tuinders een open dag. Daarbij worden leuke activiteiten voor de kinderen georganiseerd en alle vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, tantes en ooms of wie er ook maar geïnteresseerd is, is welkom.

Kinderen kunnen een tuintje beginnen vanaf zes jaar. Voor meer informatie, kijk op de website.

Ieder jaar planten de tuinders op elke rij een andere plantensoort. Dit om gronduitputting (en andere problemen) tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *