Levendige begrotingsmarkt

Geen traditionele beeldvormende vergadering over de begroting voor volgend jaar, maar een begrotingsmarkt.

De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp liet zich dinsdagavond op een nieuwe manier informeren over de begroting voor volgend jaar. In plaats van de beeldvormende raadsvergadering, waarin de verschillende fracties op traditionele manier in twee ronden vragen stellen aan het college van B & W, was er nu een begrotingsmarkt. Alle collegeleden bemanden, samen met hun beleidsambtenaren, een statafel. De raadsleden groepeerden daar naar behoefte omheen om vragen te stellen en in discussie te gaan.

De eerste reacties op de nieuwe manier van werken zijn positief. Manuela Bijl (Eerlijk Alternatief): “Normaal kun je twee vragen stellen en dat is het dan. Nu kunnen we echt met de wethouders in gesprek en je kunt dan op een bepaald onderwerp wat dieper ingaan. Volgens mij werkt dit wel.”

Driftig geblader

Dat raadsleden meer dan tijdens een gewone vergadering het geval is dieper op onderdelen van de begroting in konden gaan, bleek vooral uit het feit dat er driftig gebladerd werd in het dikke pak papier dat de begroting voor de komende jaren vormt. Vooral wethouder Peter Hennevanger (Financiƫn) had geregeld een groepje raadsleden om zich heen, die precies van hem wilden weten waar bepaalde posten in een of ander hoofdstuk voor bedoeld waren. Hij zocht ze op en gaf uitleg, geholpen door beleidsambtenaren van de afdeling financiƫn.

Echt verrassende vragen kwamen tijdens de begrotingsmarkt niet op tafel. De raadsleden hebben in de afgelopen twee weken al zo’n 180 schriftelijke  vragen gesteld, die allemaal vooraf ambtelijk zijn beantwoord. “Dat was een enorm karwei en het moest ook in heel korte tijd”, verzuchtte burgemeester Francisca Ravestein dinsdagavond.

Uitvoeringsagenda

Volgende week dinsdag houdt de gemeenteraad de algemene beschouwingen over de begroting en de zogenaamde uitvoeringsagenda. Die is door B & W opgesteld aan de hand van het akkoord, dat de fracties na de verkiezingen met elkaar hebben gesloten.

Helemaal ongeschonden komt de begroting zoals die aan de raad is voorgelegd vermoedelijk niet uit de besluitvorming, want er zijn al verschillende moties en amendementen aangekondigd.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *