Levendige discussie over ‘gender’

Een klein maar gevarieerd groepje belangstellenden discussieerde mee in de Pijnackerse bibliotheek.

Het tv-programma ‘Beste reizigers’ van VPRO Tegenlicht, dat onlangs ging over het voor en tegen van genderneutraliteit, heeft heel wat losgemaakt. In het hele land worden zogenaamde meet ups gehouden om na te praten over het programma. Ook in Pijnacker was dat het geval. In het filiaal van Bibliotheek Oostland was dinsdagavond een levendige discussie over dit thema, variërend van de wenselijkheid van genderneutrale wc’s tot aan de vraag of het geslacht van iemand dat bij diens geboorte is bepaald, nog wel in zijn of haar identiteitspapieren moet worden opgenomen.

Het onderwerp had een klein maar gevarieerd gezelschap naar de bibliotheek getrokken, zowel jong als wat ouder — en gezien het thema zullen we maar geen onderscheid maken in mannen, vrouwen en mogelijk nog andere ‘mensvormen’.

Praktisch

Een stelling over het al dan niet aanspreken van mensen volgens hun geslacht leverde al snel een discussie op over de vraag of het nog van deze tijd is om aparte mannen- en vrouwen-wc’s te hebben. Dat gaf boeiende gezichtspunten, met aan de ene kant de vraag of de bibliotheek zelf niet het voortouw zou moeten nemen door de bordjes op de deuren van de toiletten te verwijderen, maar daar tegenover waren er ook hele praktische argumenten. Een van de deelneemsters liet weten het fijn te vinden dat ze de keuze had. “Zeker in het uitgaansleven is toch zo dat vrouwen op het toilet beschaafder met elkaar omgaan dan mannen.” Ook een andere vrouw wilde graag de dames-wc houden, want ‘mannen plassen altijd over de bril en daar wil ik niet op gaan zitten’.

Iemand anders in het gezelschap had een heel ander argument om toch mannen- en vrouwen-wc’s te hebben. “Ik ken mensen die in transitie zijn gegaan en die hartstikke blij zijn: ik ben nu een vrouw en ik mag dus naar een vrouwen-wc.”

Varianten

Ook een stelling over het al dan niet opnemen van het geboortegeslacht in paspoort of ander identiteitsbewijs leverde een levendige discussie op. Vrijwel algemeen vroegen de deelnemers zich af wat het op zo’n document toevoegt. Maar ook was er het argument: “Als je kijkt naar wat er nu wetenschappelijk bekend is over de verschillende geslachten en de varianten die bij mensen kunnen voorkomen: er zijn wel 60 of 65 verschillende lichamen beschreven. Als je dat op een paspoort wilt, hoe ga je dat dan aangeven? Ben je dan een M3 of een V8 of zo? Er zijn zoveel variaties: dat is toch niet meer te doen?”

Aan de hand van fragmenten uit het tv-programma werd gediscussieerd over enkele stellingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *