Lezing over Haagse hofjes

Het Hof van Wouw is een van de meest bekende Haagse hofjes.

De Haagse historica Coos Wentholt weet alles over de Haagse hofjes en ze kan er ook boeiend over vertellen. Dat komt ze op donderdag 19 oktober doen in gebouw De Acker in Pijnacker, op uitnodiging van het Historisch Genootschap Pijnacker.

De hofjes vormen een typisch Nederlands fenomeen. Een hofje is een besloten binnenplaats, vaak in de vorm van een gemeenschappelijke tuin, met daaromheen kleine woningen. Ze zijn vooral gebouwd tussen de 13e en 19e eeuw in Noord- en Zuid-Holland. Maar ze kwamen zelfs al eerder voor. Al aan het eind van de Middeleeuwen werden de eerste hofjes gesticht om de arme oude medemens te helpen. Vaak waren ze bedoeld voor alleenstaande mannen en vrouwen, maar in de praktijk kwamen er meestal alleen vrouwen terecht. Zij moesten dan wel van onbesproken gedrag zijn.

In Den Haag waren er in 1895 wel zevenhonderd, waarvan er nog een kleine 100 van over zijn gebleven. Coos Wentholt kent er vele: ze beschreef ze geregeld in de vele publicaties die ze in de loop der jaren heeft verzorgd over de geschiedenis van Den Haag.

Ze wil het niet alleen bij de lezing houden: als er voldoende belangstelling voor is, dan wil ze binnenkort ook een wandeling langs een aantal van die Haagse hofjes organiseren.

De lezing op 19 oktober begint om acht uur ’s avonds. De Acker is te vinden op Park Berkenoord 2 in Pijnacker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *