Loten wie in het theater naar binnen mag

Theater CulturA & Zo in Nootdorp is zijn ontheffing om tóch voorstellingen te blijven geven met maximaal veertig bezoekers, al na korte tijd weer kwijt geraakt. Met de nieuwe coronamaatregelen die begin deze week bekend zijn gemaakt is de uitzonderingspositie die aan een aantal culturele instellingen was verleend, weer ingetrokken. De voorstellingen gaan door, maar als alle kaarten verkocht waren zullen er telkens tien bezoekers teleurgesteld moeten worden.

De eerste slachtoffers zijn mensen die kaarten hadden gekocht voor de uitvoeringen van het Lev Theater dit weekend. Zondag spelen de leerlingen van de theaterschool vier keer het zelf geschreven stuk Coroon-o-nooooo! Al die voorstellingen waren al enkele weken geleden uitverkocht, met telkens veertig bezoekers in de zaal. Die mogen er dus niet allemaal in.

Triest

Het probleem geldt ook voor de voorstellingen die door het Nootdorpse theater zelf georganiseerd zijn. Manuela Bijl: “We hebben volgende week woensdag Sinan Can op het podium met zijn Vrijheidscollege. Twee voorstellingen op een dag, allebei uitverkocht. We hebben iedereen een mailtje moeten sturen. En volgend weekend hebben we de Meiden van Los, ook uitverkocht. Het is heel triest, maar we moeten dus loten wie er wel en wie niet naar binnen mag.”

Natuurlijk zijn er mensen teleurgesteld, maar er komen ook hartverwarmende reacties binnen bij het Nootdorpse theater. “We krijgen mailtjes terug van mensen die zeggen: we komen niet, maar hou het geld maar. Heel lief maar dat gaat natuurlijk niet, want dan hebben we ineens veertig verkochte kaarten in de administratie staan.”

Geld terug

Iedereen die kaarten heeft gekocht maar door de coronamaatregelen toch niet mag komen krijgt zijn geld terug. Dat kan wel even duren, want het is veel werk om dat allemaal te regelen, zegt Manuela. “We hebben extra stagiairs in huis om al dat soort dingen te regelen. En ook alle medewerkers van het theater en de bibliotheek zijn er druk mee. We hoeven gelukkig niemand te ontslaan, en iedereen is erg gemotiveerd om alles te doen wat nodig is. Er heerst hier echt een stemming van: aanpakken die hap, we gaan door en het komt uiteindelijk wel goed.”

CulturA & Zo had ook de keuze kunnen maken om voorstellingen gewoon maar te schrappen, omdat het met maar dertig man in de zaal natuurlijk helemaal niet rendabel meer is. Maar samen met het Rietveld Theater in Delft is bewust de keuze gemaakt om alles zoveel mogelijk te laten doorgaan.

“Cultuur is geen doel, maar het is wel een middel om mensen elkaar te laten ontmoeten. Juist in deze tijd is het zo belangrijk om te kunnen genieten van een voorstelling, een lezing of jeugdtheater. Dat is wat mensen juist nu hard nodig hebben”, zegt Manuela. “En dat geldt net zo goed voor de activiteiten in de bibliotheek: juist nu kun je zo goed zien dat we bestaansrecht hebben. Dat merken we ook aan de grote waardering als we gereserveerde boeken bij mensen thuis brengen.”

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *