‘Maak van Kooltuin onderzoekslocatie’

De tuinders in de Noordpolder van Delfgauw doen met een brief aan de gemeente een ultieme poging om hun gebied in de Omgevingsvisie aangeduid te krijgen als onderzoekslocatie. De tuinders Marco Zuidgeest, Ton Rodenburg en Rob van Ende benoemen in de brief hun ondernemingen als succesvolle bedrijven, waarmee ze invulling geven aan de trots van de gemeente: duurzame en innovatieve tuinbouw. Maar ze verwachten dat dat in de toekomst steeds lastiger wordt en willen daarom samen met de gemeente alternatieve mogelijkheden onderzoeken.

Tot nu toe reageerde het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp faliekant negatief op de voorstellen van de tuinders voor de Nieuwe Kooltuin. De Noordpolder is het meest duurzame en innovatieve glastuinbouwgebied dat we hebben, dus daar gaan we niks aan veranderen en ook de provincie wil dat niet, zo luidt tot nu toe de opvatting van de wethouders Ilona Jense en Frank van Kuppeveld.

In de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad hield Manuela Bijl (Eerlijk Alternatief) een gloedvol betoog om het college te bewegen toch diepgaand met de ondernemers in gesprek te gaan over de toekomst van hun bedrijven. Ze kondigde alvast aan dat haar fractie hierover aanstaande donderdag met een amendement komt.

Lichtvervuiling

De tuinders zijn bang dat ze op den duur hun bedrijven niet goed meer kunnen handhaven. Ze wijzen op de woningbouw die steeds dichter bij hun bedrijven komt, op natuurschade door de lichtvervuiling die door de tuinders wordt veroorzaakt en de zwakke infrastructuur. In de brief aan het college en de gemeenteraad laten de tuinders weten dat ze goed snappen dat omwonenden steeds meer moeite krijgen met de glastuinbouw in hun achtertuin.

Ton Rodenburg vindt dat begrijpelijk. “Ze worden hierheen gelokt met beloftes van wonen in het groen, rust en een goede verbinding naar de snelweg. Maar ze krijgen een enorme bak licht om 5 uur ’s morgens, denderende vrachtwagens en geluidsoverlast van bijvoorbeeld het gezoem van apparatuur. Dat is nodig voor de tuinbouw, maar nieuw voor bewoners. Ik zou ook niet blij zijn en we krijgen het steeds vaker te horen. We voldoen aan alle regels maar de acceptatie is er niet.”

De tuinders lieten door een landschapsarchitect een plan ontwikkelen voor woningbouw in de Noordpolder. Ze zouden dan zelf met hun kassen willen verhuizen naar andere locatie, waar ook meer ruimte is voor uitbreiding van hun bedrijven. Daar hoeft nu nog geen besluit over te worden genomen, maar door onderzoek naar het gebied op te nemen in de Omgevingsvisie blijft dat in elk geval een optie voor de toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *