Maatjesproject heeft vrijwilligers nodig

Er zijn meer aanmeldingen voor het thuismentorproject dan de organisatie aan kan.

Het maatjes- en mentorproject van Jong Perspectief, waarmee ook in Pijnacker-Nootdorp kwetsbare kinderen een goede ondersteuning krijgen, is in enkele jaren tijd zo’n succes geworden dat de organisatie de vraag haast niet meer aan kan. Er zijn veel vrijwilligers nodig die worden ingezet als thuismentor of maatje. Maar de werving loopt momenteel wat moeizaam: nieuwe mensen die zich voor de projecten willen inzetten zijn haast niet te vinden.

Uit de resultaten van de afgelopen jaren blijkt dat de trajecten die voor kinderen en jongeren van 6 tot 24 jaar tot stand zijn gekomen, uitstekende resultaten hebben opgeleverd. De kinderen doen het na de begeleiding over het algemeen beter op school, hun zelfvertrouwen is toegenomen en ze zitten beter in hun vel, zegt projectleider Joyce de Haan.

Ook uit het jaarverslag over 2017, dat net is verschenen, blijkt het succes van Jong Perspectief. Schoolmaatschappelijk werk, de kernteams en andere instanties melden veel kinderen aan. De gemeenten waar Jong Perspectief voor werkt, naast Pijnacker-Nootdorp ook Zoetermeer en Lansingerland, zijn enthousiast en geven financiële steun. “Dat is fijn, maar als we niet voldoende vrijwilligers kunnen vinden om te koppelen aan kinderen die ondersteuning nodig hebben, dan kunnen we het aantal trajecten toch niet voldoende uitbreiden”, zegt Joyce.

Luisterend oor

In het maatjesproject worden kinderen en jongeren een-op-een gekoppeld aan een volwassene, die als maatje geregeld met hen optrekt door samen wat leuks te ondernemen, nieuwe dingen te ontdekken en vooral door een luisterend oor te bieden. 

Vooral kinderen die opgroeien in een problematische thuissituatie of die weinig sociale contacten hebben, blijken op te fleuren door het maatjescontact. De begeleiding duurt in elk geval een jaar, maar vaak blijft er na dat jaar nog contact tussen het kind en zijn of haar maatje. 

Motiveren en stimuleren

Het mentorproject School’s Cool zit iets anders in elkaar. In dit project krijgt een kind dat moeite heeft met de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gedurende een jaar een thuismentor die helpt met huiswerk en die motiveert en stimuleert waar dat nodig is. Vooral leerlingen die van huis uit weinig steun krijgen bij hun schoolwerk hebben baat bij dit project.

Vrijwilligers die voor Jong Perspectief aan de slag willen als maatje of thuismentor worden goed begeleid. Ze krijgen eerst een gedegen training, en ook gedurende het traject worden ze vanuit de organisatie ondersteund met themabijeenkomsten en intervisie.

Jong Perspectief heeft in de maand juni een nieuwe training voor vrijwilligers op het programma staan. Wie er wat voor voelt om als vrijwilliger mee te werken kan dus meteen meedoen. Meer informatie is vinden op de website.

Video

Pijnacker-Nootdorp Actueel maakte begin dit jaar een videoreportage over het mentorproject School’s Cool. De video is hieronder terug te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *