Meer geld lenen van gemeente

Starterswoningen met een prijs beneden de 190.000 euro zijn er nauwelijks in Pijnacker-Nootdorp.

Starters op de woningmarkt die een huis willen kopen in Pijnacker-Nootdorp, kunnen straks een iets grotere starterslening afsluiten bij de gemeente. De maximale starterslening gaat omhoog van 35.000 naar 40.000 euro. 

De starterslening is een extra hypotheek met een looptijd van 30 jaar, die kan worden aangevraagd door inwoners die op basis van hun inkomen niet voldoende hypotheek bij de bank kunnen afsluiten om hun huis te kunnen betalen. Met de starterslening erbij kan het in een aantal gevallen wel. In de eerste drie jaar levert de starterslening geen extra maandlasten op.

Tot nu toe heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp 68 van die startersleningen verstrekt voor een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro. Er is voor dit doel nog ruim 260.000 euro in kas, goed voor ongeveer acht leningen. Het college van B & W stelt de gemeenteraad daarom voor om volgend jaar een half miljoen euro extra te reserveren voor de startersleningen.

Erg klein aanbod

Het verhogen van het maximale bedrag van de starterslening is nodig omdat het aantal beschikbare huizen voor inwoners met een inkomen van maximaal 42.000 euro per jaar, met een prijs van beneden de 195.000 euro, erg klein is. Door de maximale lening te verhogen kunnen meer mensen in aanmerking komen voor de iets duurdere huizen.

Bij de voorwaarden voor de starterslening hanteert Pijnacker-Nootdorp tot nu toe de regel dat de verkoper van een bestaande woning een verplichte verkopersbijdrage van ruim 2500 euro moet bijpassen. Dat levert negatieve reacties op, omdat verkopers hun woning nu liever aan iemand zonder starterslening verkopen. Ook komt het voor dat de koper de verkoper schadeloos moet stellen om het huis te krijgen. Feitelijk wordt de verkopersbijdrage dan betaald door de kopers zelf. Daarom willen B & W de verkopersbijdrage afschaffen, zo wordt aan de gemeenteraad voorgesteld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *