Milieuclubs: gesprek over kasverlichting

Assimilatieverlichting van kassen zorgt dat het ’s nachts niet meer donker wordt.

De Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP) en de Vereniging voor Veldbiologie KNNV willen een gesprek met het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp over hun bezwaren tegen de zogenaamde assimilatieverlichting in kassen.

De milieuclubs zijn erg ontevreden over de afhandeling van een bezwaarschrift en over de opstelling van de gemeente rond het probleem van teveel licht in de nacht.

NMP en KNNV maakten vorig jaar bezwaar tegen de zogenaamde maatwerkvergunning, die het college van B & W had afgegeven aan drie tuinders in Delfgauw. Die mogen met deze vergunning in de hand in de nanacht met hun kassen meer assimilatielicht uitstralen. 

Verstoring

De assimilatiebelichting, die in kassen ’s nachts wordt aangezet om gewassen beter te laten groeien, levert al jaren bezwaren op van omwonenden en natuurorganisaties. Het gelige licht verstoort het gedrag van nachtvogels, insecten en vleermuizen. Ook mensen hebben er last van. 

De impact op de natuur is groot, zo hadden de organisaties betoogd in hun bezwaarschrift. “Veel vogels cirkelen boven verlichte kassen als gevangen in de lichtbundel. Bij zoveel licht zijn weidevogels ook ’s nachts actief en dat zou niet moeten. (…) Nachtvogels zoals uilen kunnen niet meer in de nabijheid foerageren. Hun leefgebied wordt elk jaar kleiner en het aantal uilen neemt al jaren af. Ook vleermuizen ervaren hinder, hetzij door afstoting hetzij aantrekking, mede omdat insectenleven en –gedrag eveneens door te veel licht wordt verstoord.”

Het bezwaarschrift is door de commissie voor de bezwaarschriften afgewezen. De milieuclubs zijn zeer ontevreden over de in hun ogen ‘uiterst summiere, en daarmee inhoudelijk niet overtuigende motivatie’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *