Milieuplatform: zorg over luchtkwaliteit

De hoeveelheid luchtverontreiniging rond de snelwegen en de provinciale weg is niet precies gemeten.

Het Milieuplatform Pijnacker-Nootdorp dringt er in een brief aan de gemeenteraad en het college van B & W op aan om de luchtkwaliteit rond de snelwegen A12 en A13 en de provinciale weg N470 nu echt op de agenda te zetten. Het platform vindt dat er actief moet worden gewerkt om inzicht te krijgen in de huidige en de te verwachten luchtvervuiling langs deze wegen. Daar is tot nu toe geen onderzoek naar gedaan.

De gemeenteraad maakte zich daar eerder ook al druk om. In 2016 werd in de raad een motie van D66 aangenomen waarin werd aangedrongen op onderzoek naar fijnstof en stikstofdioxide in de lucht rond de wegen en in de dorpskernen. Het toenmalige college vroeg wel een offerte voor zo’n onderzoek, maar door de hoge kosten die daarmee gepaard zouden gaan is daar verder nooit meer iets mee gedaan, stelt het Milieuplatform.

Bouwmarkt

Hoe het in Pijnacker-Nootdorp nu werkelijk gesteld is met de luchtkwaliteit is dus nog steeds onduidelijk en het Milieuplatform vindt dat een kwalijke zaak. Metingen hoeven ook niet per se door een duur onderzoeksbureau te worden gedaan. Het platform verwijst naar een initiatief van bewoners in Bodegraven-Reeuwijk, die met steun van de gemeente en de provincie zelf de vervuiling van de lucht langs de A12 meten met spullen die iedereen gewoon in de bouwmarkt kan kopen. Ook de RIVM faciliteert zulke initiatieven van bewoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *