Milieuvriendelijk kunstgras voor Oliveo

Rubberkorrels van oude autobanden kunnen schadelijke stoffen afgeven aan de grond en water rond de velden.

De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp wordt op zijn wenken bediend. Bij de vervanging van het kunstgrasveld van voetbalvereniging Oliveo in Pijnacker wordt geen vulmiddel van rubbergranulaat meer gebruikt, maar synthetisch rubber.

Dit zogenaamde thermoplastische elastomeer is duurder, maar het zorgt ervoor dat de bodem rond het voetbalveld niet wordt vervuild met schadelijke stoffen.

Fractievoorzitter Carla van Viegen van de PvdD had er vorige week in schriftelijke vragen aan het college van B & W op aangedrongen om bij het vervangen van kunstgrasvelden een milieuvriendelijk alternatief te kiezen voor de rubberkorrels, die worden gemaakt van oude autobanden. Deze vragen moeten binnenkort nog door het college worden beantwoord.

Levensduur verlengd

Oliveo was een van de eerste voetbalclubs in Nederland die op kunstgras ging spelen. Het huidige veld werd in 2002 aangelegd. Vier jaar geleden was het veld al afgeschreven, maar toen werd besloten om de levensduur nog met enkele jaren te verlengen door zand en rubberkorrels toe te voegen in een nieuwe verhouding. Hierdoor kon het veld nog een poosje mee.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp, die verantwoordelijk is voor de aanleg van de velden, heeft nu gekozen voor de duurdere oplossing omdat de gemeente wil weten of dit nieuwe kunstgras bevalt, ook in sportief opzicht.

De RIVM publiceerde vorige week een nieuw onderzoek naar het gebruik van rubber van oude autobanden als refill van kunstgrasvelden. Daarin werd aanbevolen om maatregelen te nemen die voorkomen dat de rubberkorrels op de bermgrond en in sloten terecht komen. Door nu een synthetisch vulmiddel te gebruiken is dat in het geval van Oliveo dus geen probleem meer.

Ook RKDEO in Nootdorp speelt nog op kunstgras met de gewraakte rubbergranulaatkorrels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *