Miljoen euro meer van Rijk voor jeugdhulp

Ook Pijnacker-Nootdorp is veel geld kwijt aan de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp profiteert mee van de extra bijdrage die het Rijk aan de gemeenten ter beschikking stelt voor de jeugdhulp. Nog dit jaar krijgt wethouder Hanneke van de Gevel 1,1 miljoen méér voor dit doel. In 2020 en 2021 is er steeds 0,9 miljoen extra beschikbaar.

De kosten voor jeugdhulp rijzen al geruime tijd de pan uit. De zorg voor jongeren die extra zorg of ondersteuning nodig hebben werd voorheen betaald door de Rijksoverheid, maar die taken zijn met de Jeugdwet overgedragen aan de gemeenten. Die schieten daar in veel gevallen veel geld bij in.

Nog niet definitief

Pijnacker-Nootdorp is dit jaar naar verwachting ruim 9,7 miljoen euro kwijt aan zorg en ondersteuning voor kwetsbare kinderen en jongeren. Dat is 6% meer dan vorig jaar. Het kan zijn dat dit bedrag nog oploopt, want de prognose over 2019 bij het bureau H10, dat voor tien gemeenten de zorg inkoopt, is nog niet definitief. Dat komt omdat een groot aantal aanbieders van jeugdzorg nog geen declaraties hebben ingediend voor zorg die al wel is verleend.

Het Rijk onderzoekt momenteel samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten welke bedragen de gemeenten structureel nodig hebben voor uitvoering van de Jeugdwet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *