Minister keurt spreekuur op school af

Minister Hugo de Jonge. (Foto: Martijn Beekman, Ministerie van VWS)

Minister Hugo de Jonge (VWS) keurt de praktijk ten zeerste af dat sommige zorgaanbieders in de jeugdhulp na spreekuren op scholen voorgedrukte verwijsbrieven aan ouders geven, met een verwijzing naar henzelf. Hij kent de berichten dat dit in Pijnacker-Nootdorp voorkomt, maar weet niet of het vaak gebeurt. Dat antwoordt de minister op Kamervragen van CDA-kamerlid René Peters.

In zijn beantwoording laat de minister weten het geen goede zaak te vinden dat zorgaanbieders door middel van een spreekuur op school eerst ‘diagnoses’ stellen en vervolgens ter behandeling hun eigen diensten aanbieden.

De kosten van de basis jeugd-ggz in Pijnacker-Nootdorp is in vergelijking met omliggende gemeenten hoog, maar de minister vindt het lastig om daar een uitspraak over te doen. Wel verwijst hij naar CBS-cijfers waaruit blijkt dat in Pijnacker-Nootdorp de afgelopen jaren een stijging te zien is van het aantal verwijzingen door de huisarts naar jeugdhulp zonder verblijf.

Verdiepend onderzoek

De Tweede Kamer krijgt eind deze maand de resultaten van een verdiepend onderzoek, dat het ministerie samen met de VNG heeft laten instellen naar de kosten van de jeugdhulp. De minister heeft dat onderzoek laten instellen na regelmatige signalen over stijgende kosten, al dan niet gebaseerd op gemeentelijke onderzoeken.

De minister benoemt in zijn antwoord op de Kamervragen de positieve ervaringen die tot nu toe naar voren komen met praktijkondersteuners voor de jeugd bij huisartsen. Die functie is nog volop in ontwikkeling, maar over het algemeen zijn de huisartsen en de praktijkondersteuners positief over hun onderlinge samenwerking. Ook Pijnacker-Nootdorp werkt aan een plan om zulke praktijkondersteuners bij huisartsen te stationeren.

Lees ook: Nog meer vragen over ggz-spreekuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *