Mooie verhalen over 55 verzamelelpees

Zet twee ouwe rockers bij elkaar met een stapel elpees tussen hen in op tafel en je komt er haast niet meer tussen. Nou ja, zo oud zijn ze nog niet, maar lullen over muziek doen ze als de beste. De Pijnackenaren Erik Bevaart en Marcel Mulhuyzen (ook bekend als Bizarro) hebben dat, samen met de Haagse schrijver en cabaretier Karel Kanits, in de afgelopen maanden heel veel gedaan. Lullen over muziek en vooral over oude verzamelelpees.

Het resultaat daarvan ligt half volgende maand in de winkel: het boek ’55 Verrassende Verzamelelpees’. Rock, progrock, blues, soul, ska, reggae, metal, folk, new wave, punk, rock & roll, nederbeat plus een klein beetje country, funk, jazz en salsa: het zijn allemaal genres die op de geselecteerde verzamelaars te vinden zijn en die in hun boek uitgebreid worden beschreven.

Waarom verzamelelpees? Bevaart wordt meteen enthousiast na zo’n vraag. “Je vindt vaak verrassende muziek op die platen, werk van bekende artiesten, maar ook veel onbekende, beginnende bands. Die werden dan met zo’n verzamelaar tussen de bekende stukken door geplugd.”

Wat armoediger

Verzamelelpees waren, in de tijd dat er nog veel elpees werden verkocht, behoorlijk populair, vooral omdat ze vaak veel goedkoper waren dan platen van één band of zanger. “Dat kon, omdat het altijd om materiaal ging dat al eerder was uitgebracht. Je ziet ook dat het uitgaven waren waarvan de hoes en de vormgeving ook wat armoediger waren. Maar ja, ze werden al verkocht voor tien gulden.”

De belangstelling voor vinyl is de laatste jaren weer helemaal terug, maar verzamelelpees zitten nog steeds een beetje in het verdomhoekje, zegt Marcel Mulhuyzen. “Ik kom veel op beurzen en ik struin heel wat platenzaken af, maar verzamelaars zijn nog steeds een beetje ondergeschoven kindjes. Die staan meestal ergens in een bak achteraf, voor drie euro per stuk. Voor mij wel lekker natuurlijk.”

Een boek speciaal over verzamelelpees,
dat is bij mijn weten nog nooit geschreven

Het idee om de leukste of meest interessante platen eens op een rijtje te leggen en om er een boek over te schrijven ontstond in december vorig jaar. Erik Bevaart: “Ik heb er best een berg, maar Marcel heeft er nog veel meer, want die verzamelt echt álles. Toen het er eens over ging, bleek dat we die dingen allebei interessant vonden, en dat gold voor Karel Kanits ook. En een boek speciaal over verzamelelpees, dat is bij mijn weten nog nooit geschreven.” En zo gingen Erik, Karel en Marcel aan de slag om de meest interessante van die platen uitgebreid te beschrijven.

Mooie verhalen

Maar waarom moest dit boek er eigenlijk komen? Bevaart: “Omdat er over veel van die elpees zulke mooie verhalen te vertellen zijn!” Hij rommelt door de stapel platen op tafel en plukt er de een na de andere uit die er wat hem betreft uitspringen. Zoals een van de eerste verzamelelpees die ooit is uitgebracht, uit 1963, ten behoeve van Unicef. Of een plaat van het All Star Festival, met nummers in vele talen. En: Zing je Moerstaal, uitgegeven ter gelegenheid van de boekenweek in 1976, met nummers van Kayak, Lucifer, Maggie MacNeal, Fungus en nog vele anderen. “Dat is de enige elpee die ook een ISBN-nummer heeft gekregen!”

Nog zo’n voorbeeld: een verzamelaar rond het programma Los Vast van Jan Rietman, met uitverkochte zalen in Ahoy’ en later in de Kuip. “En kijk deze: Nederpop III ’65 – ’75, hoogtepunten uit de Haagse pop- en beatperiode: de enige elpee uit die tijd waar niet alleen muziek op staat, maar bij elke track ook een interview met de artiest.” Bevaart beent met de elpee naar de platenspeler en laat een stukje horen, met als interviewer Haagse Henkie. “Dat vind je toch op geen enkele andere plaat?”

Mulhuyzen: “We hebben alledrie veel van die verzamelelpees, en we hebben samen gekeken: wat zijn nu de juweeltjes? Waar zit een verhaal in? En zo zijn we tot deze 55 gekomen. Het boek is klaar, we halen er nu hier en daar de laatste tikfoutjes uit. Het beschrijft de popgeschiedenis tussen eind jaren 50 tot midden jaren 80. Voor de muziekliefhebber een feest der herkenning.”

De verschijningsdatum staat vast: op 17 oktober ligt het boek in de winkel. Nog een week later is er een officiële presentatie in Museum RockArt in Hoek van Holland, vanwege corona slechts voor een beperkt publiek toegankelijk. De Facebookpagina rond het boek is al in de lucht. Daar is het boek ook te bestellen.

55 verrassende verzamelelpees, hardcover, 240 pagina’s, prijs € 19,95. Het boek is nu al te reserveren via dit mailadres.

Eric Bevaart (links) en Marcel Mulhuyzen: Wat zijn de juweeltjes? Waar zit een verhaal in?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.