N470 geeft nu echt zelf energie

De enorme batterij in de middenberm van de weg functioneert op mierenzuur.

De slogan ‘De N470 geeft energie’ wordt al jaren gehanteerd rond de vernieuwing van de provinciale weg N470 langs Delfgauw en Pijnacker. Maar sinds donderdagochtend is dat ook letterlijk zo. Met het in elkaar steken van twee enorme groene stekkers door gedeputeerde Floor Vermeulen, geholpen door twee mensen van aannemer Boskalis, is het eigen elektriciteitsnetwerk van de weg in gebruik genomen.

De N470 is in de afgelopen twee jaar voorzien van een geluidswal waarin honderden zonnepanelen zijn opgenomen. Deze panelen wekken stroom op, die wordt opgeslagen in een batterij ter grootte van een zeecontainer, die in de middenberm van de weg is opgesteld. Met die batterij worden de meer dan driehonderd lichtmasten langs de weg en ook de 225 verkeerslichten van stroom voorzien.

Bijzonder is dat het elektriciteitssysteem draait op gelijkstroom en dus niet op de wisselspanning die overal elders en ook bij mensen thuis wordt gebruikt. Ook de lampen in de verkeerslichten en in de lichtmasten draaien op gelijkstroom. Dat is een primeur voor Nederland.

Mierenzuur

De batterij die in het elektriciteitsnet is opgenomen is ook een bijzondere innovatie. Het gaat om een hydrazine-generator, een accu die werkt met duurzaam geproduceerd mierenzuur. Dat zuur is niet explosief en milieuneutraal.

Het eigen elektriciteitsnet van de N470 bespaart een grote hoeveelheid CO2. Gedurende de levensduur van de weg wordt zo’n 5000 ton aan CO2-uitstoot bespaard. Ook andere innovaties die in de N470 zijn toegepast dragen bij aan de duurzaamheid van de weg, zoals asfalt dat op een duurzame manier kan worden gereinigd en dat een lagere rolweerstand heeft, zodat auto’s minder benzine verbruiken. Verder zijn er verschillende voorzieningen opgenomen die ervoor zorgen dat de geluidbelasting door de weg lager is dan normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *