N470 genomineerd voor ingenieursprijs

In het geluidscherm zijn de zonnecellen direct in het glas geïntegreerd: een toepassing die nog nergens ter wereld was gedaan.

Het project ‘De N470 geeft energie’, dat wordt gevormd door de energieopwekkende geluidschermen langs de provinciale weg langs Pijnacker, is genomineerd voor de publieksverkiezing ‘De Vernufteling’. Dat is een jaarlijkse prijs die door NLingenieurs wordt uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt.

De N470, die de A12 bij Zoetermeer verbindt met de A4 via Pijnacker en Delft, is afgelopen jaar voorzien van innovatieve geluidschermen waar zonnecellen in zijn geïntegreerd. Het scherm wekt zoveel stroom op dat de CO2-uitstoot op de weg wordt gecompenseerd. Ook is er een batterij voor energieopslag, slimme wegverlichting en verkeersregelinstallaties, en zijn andere CO2-besparende maatregelen getroffen.

Ingenieursbureau Tauw leverde de technische en projectexpertise voor het project. Dit bureau is daarom genomineerd voor de ingenieursprijs. Uiteindelijk heeft aannemingsbedrijf Boskalis het project uitgevoerd.

Stemmen kan tot en met 15 januari op deze webpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *