Nacht van Pijnacker komt er weer aan

Ook vorig jaar werd voor aanvang van de wandeltocht een groepsfoto gemaakt van de deelnemers.

Voor de 46e keer verzamelt een groep van meer dan honderd wandelaars zich volgende week vrijdag aan het eind van de avond in de kantine van handbalvereniging Oliveo in Pijnacker. Om middernacht gaan ze allemaal op de groepsfoto, en direct daarna wandelen ze de nacht in. De Nacht van Pijnacker om precies te zijn, een wandelevenement van dertig kilometer.

“Het is mooi om mee te maken”, zegt Henri Lansink, secretaris van de stichting Wandelevenementen Pijnacker. “Het bijzondere van een wandeltocht in de nacht is: je loopt naar de ochtend toe. Als je aan het eind best moe bent en de zon komt op, dat geeft zo’n voldoening, daar word je ontzettend blij van.”

De Nacht is niet voor mensen die zo nu en dan eens een wandeling maken. Je moet wel een ervaren wandelaar zijn. “Dat klopt, je moet zeker al wel een keer een afstand van 25 kilometer gehad hebben. Dertig kilometer is echt een flinke prestatie. Deze nacht is voor sommigen van de deelnemers dan ook vooral een training voor een van de Kennedymarsen die ze later dit jaar willen lopen. Dat zijn tochten van soms wel tachtig kilometer.”

Betaalbare hobby

De belangstelling om in groepsverband te wandelen neemt de laatste jaren weer wat toe, is de indruk van de secretaris van de WEP. Dat is ook te merken aan de deelnemersaantallen bij de evenementen die de stichting organiseert. “Ik denk dat dat komt omdat het voor veel mensen toch een betaalbare hobby is. Het kost je voor het lidmaatschap van de wandelbond hooguit een paar tientjes per jaar. En dan elk jaar een paar nieuwe schoenen natuurlijk.”

Voor mensen die nog geen ervaring hebben met lange wandelingen kan het goed zijn om mee te doen aan wandeltrainingen, die bijvoorbeeld door de wandelbond worden gegeven. “Je denkt: wandelen kan iedereen, maar langdurig wandelen vereist een goede techniek om te voorkomen dat je blessures oploopt. De lengte van je pas, het op de goede manier afwikkelen van je voet: dat zijn belangrijke dingen. Zeker als je moe wordt is het een uitdaging om die techniek vol te houden en niet te gaan sloffen.”

Verbondenheid

Lansink is zelf nog maar een jaar of vier actief binnen Wandelevenementen Pijnacker. Het wandelen zelf doet hij met veel plezier. “Ja, wat dat nou is, dat is moeilijk te zeggen… De tevredenheid over de prestatie die je hebt neergezet is niet het enige. Wandelen geeft een gevoel van verbondenheid met je omgeving. Je kunt optimaal genieten van de omgeving waar je doorheen loopt, in een rustig tempo, dus je hebt tijd genoeg om te zien wat er allemaal is aan vogels, aan groen, het landschap. Dat is wat mij het meeste aanspreekt.”

Wie mee wil wandelen en niet opziet tegen de lange afstand kan zich vrijdagavond 3 mei om een uur of half twaalf melden in de kantine van Oliveo Handbal in Het Nest aan de Zilverreigerdreef in Pijnacker. De organisatie zit daar dan klaar voor de inschrijving. Een deel van het inschrijfgeld (4 tot 6 euro) gaat naar de Parkinson Vereniging.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *