Natuurclub wil meetnet in sloten

Het Hoogheemraadschap moet met een meestnet controleren of de glastuinbouw zich houdt aan het lozingsverbod, vindt Natuurlijk Delfland.

Natuurlijk Delfland, de regionale afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, pleit voor een permanent meetnet in het oppervlaktewater in de kassengebieden. Daarmee kunnen illegale lozingen en lekkages vanuit de glastuinbouw worden gemonitord en kan er snel tegen worden opgetreden.

Ook de glastuinbouw zelf kan beter in de gaten houden wat er in het water terecht komt. Dat kan volgens de vereniging vrij eenvoudig door de elektronische geleiding van het water te meten. Dat doen de tuinders in de kassen ook, dus er hoeft alleen maar een extra meetpunt te komen in de sloot rond de kas. De zogenaamde EC-meting maakt het mogelijk om de hoeveelheid stoffen in het water snel waar te nemen. Zodra de tuinder een piek in de EC in de sloot ziet, zou hij meteen in actie moeten komen.

Landbouwgif

Natuurlijk Delfland reageert met dit voorstel op de waarschuwingen van de Algemene Waterschapspartij in het Hoogheemraadschap van Delfland, die vindt dat er teveel landbouwgif, waaronder het insecticide Imidacloprid, voorkomt in het oppervlaktewater in de kassengebieden. Dat is ook het geval bij de glastuinbouw in Pijnacker-Nootdorp.

Natuurlijk Delfland wil dat ook het Hoogheemraadschap een uitgebreider meetsysteem opzet. Daarnaast zouden de boetes op lekkages en illegale lozingen flink omhoog moeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *