‘Niemand verplicht van het gas af’

Wethouder Frank van Kuppeveld.

Bewoners van de Pijnackerse wijk Klapwijk hoeven niet bang te zijn dat ze verplicht worden om mee te doen met het aardgasvrij maken van hun wijk. Iedereen heeft de vrije keuze om wel of niet over te stappen als er een warmtenet wordt aangelegd. En zo lang er bewoners zijn die nog gas gebruiken, zullen de gasleidingen in de wijk gewoon blijven liggen. Die verzekering gaf wethouder Frank van Kuppeveld donderdagavond in de beeldvormende vergadering van de gemeenteraad.

De raad bespreekt deze maand met welk bedrijf de gemeente in zee zou kunnen gaan om een warmtenetwerk in de wijk te realiseren. Klapwijk is daarbij een proeftuin voor de rest van Pijnacker-Nootdorp. Het rijk heeft een bijdrage van 7,7 miljoen euro toegezegd voor een pilot om over te stappen naar warmte die met geothermie wordt opgewekt. Maar dat betekent niet dat bewoners ergens toe worden gedwongen, aldus Van Kuppeveld.

Woonlastenneutraal

De gemeente stuurt er op aan dat de bewoners half volgend jaar een aanbod krijgen dat het aantrekkelijk maakt om die overstap te maken. Van Kuppeveld: “Uitgangspunt daarbij is dat de kosten voor de bewoners woonlastenneutraal is. Met andere woorden: de bedoeling is dat ze niet méér geld kwijt zijn dan nu het geval is.”

Vanuit de fracties in de gemeenteraad waren er donderdag veel vragen over het project. In sommige van die vragen klonk veel twijfel door over de haalbaarheid van het project. Dat zal volgende week tijdens de oordeelvormende vergadering zeker tot uitdrukking komen. Van Kuppeveld probeerde nu al wat helderheid te scheppen. De gemeente gaat samen met de betrokken partijen proberen om de bewoners te verleiden om mee te doen, maar de uiteindelijke keuze maken ze zelf. Slaagt de gemeente er niet in om voldoende inwoners te overtuigen van de voordelen, dan gaat het project eenvoudig niet door. “Klapwijkers besluiten zelf, niemand wordt gedwongen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *