‘Niet alleen gasloos, ook houtloos’

Bij het maken van plannen om de verschillende wijken van het aardgas af te halen moet ook worden gekeken naar het minimaliseren van houtstook. Daaraan moet het college in de komende tijd expliciet aandacht besteden. Ook moet worden onderzocht hoe overlast door houtkachels bij mensen thuis kan worden aangepakt. Dat staat in een motie, die donderdagavond was ingediend door Annemieke Hulsbergen (Partij voor de Dieren).

In het Energietransitieplan is vermeld dat houtstookkachels niet duurzaam en niet wenselijk zijn. ‘We streven ernaar om dit nadeel te minimaliseren’, aldus het plan. Houtkachels stoten veel stoffen uit die schadelijk zijn voor het milieu, de volksgezondheid en het klimaat. Ook wordt veel fijnstof uitgestoten, wat eveneens schadelijk is voor de gezondheid. Het verbranden van hout levert verder twee keer zoveel CO2-uitstoot op dan het verbranden van gas.

De gemeenteraad wil daarom dus nog een stap verder gaan dan wat in het energieplan is vermeld. Het gebruik van houtkachels zou zoveel mogelijk moeten worden ontmoedigd, vinden veel raadsleden. Cock Weerheim (CU/SGP): “Ik heb wel eens de neiging om buiten juist een mondkapje op te zetten als ik houtstook ruik, dat is soms heel indringend en ik merk het ook aan mijn longen.”

2 reacties op “‘Niet alleen gasloos, ook houtloos’”
  1. Alternatieven zijn de elektrische kachel en (bio)gaskachel. Houtstook geeft naast gezondheidsschade ook enorm veel warmteverlies wat houtstook per saldo duurder maakt dan een CV. Niet alleen de gasprijs neemt toe maar ook de houtprijs.
    Een slooppremie aanbieden voor oude houtkachels verwijderen zou ook een mogelijkheid zijn om mensen te stimuleren te kiezen voor een gezondere en warmte effectievere method van verwarming.

  2. De overheid komt vanaf 1 januari aanzetten met een Eco Design houtkachel. De Houtkachel Branche geeft al presentaties van dergelijke kachels. Evenwel zonder de emissies =(uitstoot) van Ultrafijnstof te vermelden. Daar is ook geen wettelijke limiet voor, hoewel het het meest schadelijke bestanddeel is van fijnstof. Het wordt gemeten naar het aantal deeltjes per cm3. Een moderne houtkachel stoot, volgens een Deens onderzoek 650.000 deeltjes per cm3 uit. 100.000 is al zeer schadelijk. De WHO heeft onlangs de normen voor fijnstof van 2.5 micrometer strenger gemaakt: het was 10microgram/m3, dat wordt 5 microgram/m3. Omdat fijnstof vanaf die grootte bij inademing elke cel van het lichaam van mens en dier aantast. Met als gevolg vele ziekten en kwalen: hart en vaatziekten, COPD en longkanker, dementie etc. etc. Met andere woorden: tijd om die vieze bronnen af te schaffen. Nog afgezien van de verwoesting van bossen door massale kap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *