Niet minder bijplaatsing door gratis ophalen

Bij het afvalbrengstation in Nootdorp wordt meer grof vuil ingeleverd dan in Rijswijk.

Als in Pijnacker-Nootdorp het ophalen van grof huisvuil gratis wordt gemaakt, dan levert dat niet automatisch minder bijplaatsing van afval bij containers op. Dat zou blijken uit een vergelijking van de inzameling van grof huisvuil met de gemeente Rijswijk. Die gemeente is qua inwoners en aansluitingen in de regio het meest vergelijkbaar met Pijnacker-Nootdorp.

In de gemeenteraad was het college gevraagd om te onderzoeken of het aantal bijplaatsingen van afval zou afnemen als inwoners niet langer 30 euro per keer hoeven te betalen voor het ophalen van grof vuil. Rijswijk kent dat systeem van ‘betalen voor halen’ niet. De hoeveelheid grof vuil die in Rijswijk wordt ingezameld en bij de brengstations ingeleverd, 1364 ton, is veel groter dan in Pijnacker-Nootdorp: 191 ton. Ook zijn er in die gemeente flink meer bijplaatsingen dan in Pijnacker-Nootdorp.

Het systeem van ‘halen voor betalen’ scheelt Pijnacker-Nootdorp veel geld, schrijft het college in een voortgangsrapportage over Het Nieuwe Inzamelen. Dat er minder restafval hoeft te worden verbrand en veel minder bijplaatsingen hoeven worden opgehaald scheelt een hoop geld. Pijnacker-Nootdorp is hierdoor bijna twee en een halve ton minder kwijt aan Avalex en ook zijn de verwerkingskosten door minder restafval lager. Daarbij komt nog de opbrengst van het bedrag dat de inwoners moeten betalen per ophaalbeurt. Dat was in 2020 zo’n € 20.000.

Een reactie op “Niet minder bijplaatsing door gratis ophalen”
  1. Wat een onzin. Hoe kan je dit nou vergelijken? Bijna alle inwoners van Pijnacker en alle inwoners komen nooit in Nootdorp bij de milieustraat, die rijden naar Delft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *