Niet zwemmen: blauwalg in Dobbeplas

Een bekend probleem steekt weer de kop op: er is blauwalg gevonden in de Dobbeplas bij Nootdorp. De hoeveelheid van de bacteriën in het water is opnieuw zo hoog dat er beter even niet in gezwommen kan worden.

Het Hoogheemraadschap heeft in de afgelopen jaren al veel gedaan om de bloei van de blauwalg af te remmen of helemaal te stoppen, zowel in de Dobbeplas als in de grote vijver van het Delftse Hout. Een definitieve oplossing voor het probleem is tot nu toe niet gevonden. Het is ook een landelijk probleem: de zogenaamde voorjaarsbloei doet zich op heel veel plekken voor.

Proefopstelling

Juist vorige week is het Hoogheemraadschap samen met Arcadis begonnen om op een innovatieve manier voedingsstoffen uit het water te filteren om zo de groei van de alpensoort tegen te gaan. In zwemplas Put te Werve in Rijswijk wordt twee jaar lang water uit de plas met een pomp door zakken met ijzerzand geleid. De fosfaten uit het water zouden zich moeten binden met dat materiaal.

Als over twee jaar blijkt dat de proefopstelling werkt, dan kan dit filtersysteem ook in ander zwemwater worden toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *