Nieuw boek van illustrator Aron Dijkstra

De Pijnackerse illustrator Aron Dijkstra heeft zijn tiende kinderboek klaar. Bij de Rijswijkse uitgeverij De Vier Windstreken verscheen het prachtige prentenboek ‘Als jij een keertje komt logeren’, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Het verhaal op rijm is geschreven door Monique Berndes. Het gaat over Emmy die met opa en oma belt en vraagt wat ze gaan doen als ze een keertje komt logeren. Opa en oma hebben daar wel ideeën over: in de botsauto’s, het boek van de zeven dwergen voorlezen, achter de kippen aanrennen en oma vanuit bad nat spetteren…

“Het is al een poos geleden dat ik dit manuscript van de uitgever kreeg om te illustreren. Een boek over opa’s en oma’s: dat deed me wat, omdat ik wist dat mijn eigen opa over enige tijd zou overlijden. Het klikte echt op zijn plaats om daar mooie illustraties bij te maken”, vertelt Aron.

Je zou verwachten dat de auteur van een prentenboek en de illustrator uitgebreid contact met elkaar zouden hebben bij het maken van zo’n boek, maar dat is vrijwel nooit het geval. “Dat loopt eigenlijk altijd via de uitgeverij, want die is de opdrachtgever. Het is ook niet echt nodig. Aan de hand van de tekst kun je je eigen fantasie de vrije loop laten. Als ik het manuscript lees, dan krijg ik al ideeën, de beelden beginnen dan in je hoofd al tot leven te komen.”

Topje van de ijsberg

Een prentenboek telt veelal veertien tekeningen in het binnenwerk, los van de omslag. Een illustrator is daar vaak wel vier, vijf maanden mee bezig. “In dit geval ging het redelijk snel, ik heb het in drie maanden gemaakt. De tekeningen die je in het boek ziet zijn altijd het topje van de ijsberg. Er gaat veel ontwerpwerk aan vooraf, veel schetsen die eerst worden gemaakt. Je moet het verhaal eerst verkennen, een storyboard maken, daarna de schetsen uitwerken en bij elke stap is er overleg met de uitgever, daar gaat ook veel tijd in zitten.”

Aron is professioneel kinderboekenillustrator, maar dat betekent niet dat hij van zijn werk kan leven. “Dat zou ik wel graag willen, maar het is geen vetpot. Daarnaast is het ook een beetje riskant werk, want pas een jaar later krijg je het resultaat van de verkoop. Daarom werk ik parttime als huiswerkbegeleider op een middelbare school in Rotterdam. Ik vind het contact met pubers erg leuk. En ook op school teken ik haast elke dag wel iets, al is het maar een leuke tekening op het rooster van de leerlingen.”

Inmiddels is de Pijnackenaar alweer aan de illustraties voor een ander boek bezig. Geen prentenboek dit keer, maar een poëziealbum. “Dat is wat abstracter, je moet wat meer de lading verbeelden van wat er in de tekst staat.”

‘Als jij een keertje komt logeren’ van Monique Berndes en Aron Dijkstra ligt nu in de winkel en kost € 14,95.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *