Nieuwbouw Rabo wordt fleuriger

De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp vergaderde woensdagavond via een videoverbinding.

Het nieuwe woon- en winkelgebouw op de plek van de oude Rabobank op het Raadhuisplein wordt op het hoogste punt écht niet hoger dan 14 meter. Ook wordt door projectontwikkelaar ABB en de architect nog gekeken naar mogelijkheden om het gebouw fleuriger en groener te maken. Zeker aan de zijde van de Stationsstraat zoekt men nog naar een aantrekkelijker uitstraling.

Met die geruststellende woorden kwam wethouder Ilona Jense woensdagavond tegemoet aan de kritiek, die vanuit verschillende raadsfracties had geklonken naar aanleiding van de impressietekeningen die onlangs door ABB zijn vrijgegeven. Vooral de betonnen blokkendoos die volgens die impressies zou komen op de hoek van de Stationsstraat (Van Zielst van Trots sprak van ‘een Russische jaren dertig-stijl’) zal er straks heel wat vriendelijker uit gaan zien, aldus de wethouder. Onderzocht wordt of daar een plantenwand kan komen, en ook zijn er plannen om via kleurstelling en materiaalkeuze het aanzien aan die zijde te verbeteren.

De gemeenteraad sprak woensdagavond over de impressietekeningen op verzoek van Ina Mantjes (Gemeentebelangen), die er op had aangedrongen om het onderwerp op de agenda te plaatsen. Ze vond dat de tekeningen een onvoldoende duidelijk beeld geven van hoe het gebouw straks wordt. “Op basis hiervan kunnen we er niet mee akkoord gaan.”

Bomen

Ook vanuit andere fracties was er kritiek op de impressietekeningen. Jan Nederveen (Progressief) vond dat de bomen die waren ingetekend op de schetsen van de zijde van het Raadhuisplein het onmogelijk maken om te kunnen zien of het gebouw aan de gestelde voorwaarden voldoet. “Het is voor het eerst dat ik zin heb om bomen te kappen”, grapte hij. Ook Van Zielst vond dat de schetsen een vertroebeld beeld geven, waardoor geen duidelijk idee te krijgen is van hoe het plan er uit gaat zien. “Zoals het nu is vinden we het een oerlelijk gebouw. Ik heb altijd gedacht dat het nooit lelijker zou kunnen dan de Diamant, maar dat is bij dit gebouw tóch gelukt.”

De wethouder hield de gemeenteraad voor dat de raad juridisch geen mogelijkheid meer heeft om al dan niet in te stemmen met het bouwplan, omdat het voldoet aan de randvoorwaarden en het bestemmingsplan. Wel gaf ze aan dat alle suggesties vanuit de raad met ABB worden gedeeld. “De projectontwikkelaar is echt bereidwillig. Ik ga ze vragen om meer gedetailleerde tekeningen met u te delen, en ik denk dat ze dat zeker willen doen. Niet om toestemming te geven of in te stemmen, maar wel om u op de hoogte te houden.”

Op afstand

De gemeenteraad vergaderde woensdagavond vanwege de coronacrisis voor het eerst op afstand. Raadsleden uit alle fracties deden vanuit hun eigen huis aan de vergadering mee via een rechtstreekse videoverbinding, die ook via de livestream werd uitgezonden.

In het begin van de vergadering was het even wennen. Soms waren er halve hoofden in beeld omdat raadsleden niet goed voor de camera van hun tablet of smartphone zaten, maar verder verliep het experiment vrijwel vlekkeloos. Donderdag wordt in de agendacommissie besproken of ook de besluitvormende vergadering van volgende week op deze manier wordt gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *