Nieuwe namen op De Verbeelding

Object in karton, hout, acrylverf van Bas Kalle.

Onder voorbehoud! Het bestuur van De Verbeelding houdt een slag om de arm, de vingers gekruist en de adem in — maar voorlopig gaat iedereen er vanuit dat het culturele evenement in het laatste weekend van september door kan gaan. Wel met aanpassingen vanwege covid-19, maar toch.

Die aanpassingen zorgen ervoor dat sommige programma-onderdelen niet kunnen. Geen massaal bezochte openingsavond in de theaterzaal van CulturA & Zo, geen concert op zaterdagavond en ook geen muziekprogramma op het Raadhuisplein. Maar de Kunstroute, opnieuw door alle kernen van Pijnacker-Nootdorp, en het creatieve Verbeeldingsplein gaan vooralsnog wel door.

Langzamerhand begint ook het een en ander bekend te worden van de inzendingen van dit jaar. Opvallend is dat tijdens de Kunstroute naast de bekende namen van kunstenaars uit de eigen gemeente en van daarbuiten ook enkele interessante nieuwe inzenders hun werk laten zien en horen. Daar zitten kunstenaars tussen die zeker een plek op De Verbeelding verdienen.

Bas Kalle

Audio-object ‘Kopfragmenten’ van Bas Kalle

Een interessante nieuwkomer is de Pijnackerse kunstenaar Bas Kalle, die zich bezighoudt met een breed spectrum van kunstvormen. Hij was aanvankelijk actief op het gebied van elektronische muziek, animaties en elektronische objecten, maar nu is hij meer de weg ingeslagen van beeldend werk met foto’s, karton en hout. Op Instagram is veel van zijn huidige werk te zien, en dat zal hij zeker ook tonen op zijn expositie op de Verbeelding bij Anton en Carla van der Meijden op de Zuideindseweg in Delfgauw.

‘Nagenoeg’, beeld met koperelementen, koperoxidatie en kopermineralen van Raph Janssen

Raph Janssen

Een nieuwe naam is ook die van Raph Janssen, en met hem doet voor het eerst een Belg mee aan De Verbeelding. Janssen combineert kristallen, mineralen en fossielen met eigens culturen en geoxideerd ijzer en maakt daar op de natuur geïnspireerde beelden mee.

Kristallen, fossielen en andere gesteenten fascineerden hem al op jonge leeftijd, en dat kreeg hij zonder twijfel mee van zijn vader, die marmer en arduinbewerker was en die zelfs had gewerkt als ondergronds mijnwerker. Dichter bij gesteenten kun je niet komen. Janssen laat zijn beelden tijdens De Verbeelding zien bij Chris de Koning op de Vlielandseweg in Pijnacker.

Fotocollectief

Upstairs Downstairs, Carlo Straver

Nieuw dit jaar is ook het BBC Fotocollectief, dat bestaat uit de amateurfotografen Bas Kouwenhoven, Bert Heemskerk en Carlo Straver (ja, die!). De drie vrienden zijn enkele jaren geleden na een kook- en fotoweek in Frankrijk samen verder gegaan met hun fotohobby, en dat leidde vorig jaar tot een expositie in het Stadskoffyhuis in Delft. Dit jaar laten ze hun werk zien in de kas van Nic van Winden aan de Rijskade in Pijnacker.

Het zijn maar enkele voorbeelden van de tientallen kunstenaars die op de Kunstroute te vinden zijn. Het voorlopige overzicht is te vinden op de website van de Verbeelding. Slag om de arm, vingers gekruist en adem in, maar zet 26 en 27 september toch maar alvast in de agenda.

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *