Nog meer huizen op aardwarmte

Tuindersbedrijf Ammerlaan levert al aardwarmte aan flats in Pijnacker-Noord. De gemeente wil dat nieuwe woningen in Keijzershof en Tuindershof ook met geothermische warmte worden verwarmd.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp wil 750 nieuwbouwwoningen in Keijzershof en in de nog te ontwikkelen wijk Tuindershof volledig voorzien van duurzame energie. De verwarming van de woningen en de levering van tapwater gebeurt dan via aardwarmte, die geleverd wordt door tomatenkweker Duijvestein. Ook voor koken zal geen gas worden gebruikt. De huizen worden dus niet aangesloten op het aardgasnet.

Pijnacker-Nootdorp loopt daarmee vooruit op de verplichting die pas over een aantal jaren gaat gelden om woningen zo duurzaam mogelijk te realiseren. Dat past in het streven dat Pijnacker-Nootdorp uiterlijk in 2050 een energieneutrale gemeente is.

In Keijzershof gaat het om 300 woningen, die komen tussen de huidige bebouwing van de wijk en de Plas van Van Buijsen. Dat is de laatste fase van de ontwikkeling van Keijzershof. In de nog te ontwikkelen wijk Tuindershof kunnen ongeveer 450 woningen worden gebouwd.

Geothermie

Pijnacker-Nootdorp heeft al ervaring met woningen die worden verwarmd met aardwarmte. Een aantal flatwoningen in Pijnacker-Noord is aangesloten op het warmtesysteem van het tuindersbedrijf Ammerlaan The Green Innovator. Ook tomatenkweker Duijvestein verwarmt zijn kassen met geothermische warmte, en dit bedrijf heeft inmiddels een offerte uitgebracht voor warmtelevering aan Keijzershof en Tuinderhof.

Ammerlaan en Duijvestein zijn van plan om hun warmtenetten aan elkaar te koppelen. Op die manier ontstaat er meer zekerheid, omdat men dan niet afhankelijk is van een bron. De gemeente wil dat er verder wordt gekeken naar nog een backup-systeem, om warm water ten allen tijde te kunnen garanderen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een systeem van warmte-koudeopslag, waarbij warm water in de zomer in de bodem wordt opgeslagen, dat vervolgens in de winter als het nodig is weer kan worden opgepompt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *