Nog nooit zoveel padden overgezet

Drie tot vierhonderd vrijwilligers hebben in de afgelopen paddentrek in het gebied van Delfland meegewerkt aan het overzetten van padden, kikkers en kleine watersalamanders. Dat werd een succes: er zijn nog nooit zoveel amfibieën overgezet als dit jaar, meldt Geert van Poelgeest van de KNNV afdeling Delfland.

De vrijwilligers waren actief op 15 plekken in de regio, waaronder in Nootdorp en Ypenburg. Er zijn 14.992 amfibieën overgezet. Op de Middelweg in Delft waren dat er het meest: hier werden meer dan 3000 dieren naar de overkant van de weg geholpen, op weg naar het water waar ze zich voortplanten.

Minder padden

Het aantal locaties waar veel padden en salamanders voorkomen neemt al jaren af. Dit komt waarschijnlijk door het verkeer en door de grotere aanwezigheid van natuurlijke vijanden zoals karpers en de Amerikaanse rivierkreeft, blijkt uit het verslag van de KNNV. Ook komen veel dieren in de straatputten terecht, waar ze meestal op eigen kracht niet meer uit kunnen komen.

De KNNV ziet ook positieve ontwikkelingen. Zo neemt het aantal waargenomen kikkers in heel Delfland al enige jaren toe. De natuurhistorische vereniging denkt dat dit komt door een betere waterkwaliteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *