Nog weinig gebruikt van coronareserve

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft tot nu toe nog maar nauwelijks gebruik hoeven maken van de reserve van anderhalf miljoen die de gemeenteraad apart had gezet om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Er is wel veel geld uitgegeven aan het kwijtschelden van de huur in de culturele sector en de sportverenigingen, de aanschaf van luchtfilters voor de gemeentekantoren, extra kosten voor de schuldhulpverlening, een innovatiefonds voor cultuur en nog veel andere posten, maar tot nu toe is dat vrijwel allemaal gecompenseerd door het rijk.

Wethouder Peter Hennevanger (Financiën) vindt het echter te vroeg om te juichen. “Volgens de huidige tussenstand heeft het rijk ons goed gecompenseerd, maar het is nog geen tijd voor een eindafrekening. Er komen nog kosten aan en we weten ook nog niet wat corona na de zomer gaat doen. Er kan nog van alles misgaan; je ziet dat in Engeland.”

Ook in de gemeentelijke financiën in het algemeen zijn er nog onzekerheden, zegt Hennevanger. “Het meerjarenperspectief heeft eigenlijk twee verschillende gezichten. Het afgelopen jaar hebben we netjes afgesloten. Ook geld dat we tot en met dit jaar meer kwijt aan de jeugdzorg lijkt voldoende te worden gecompenseerd. Maar hoe dat in de komende jaren zal gaan is nog erg onduidelijk. Er is door het kabinet 1,3 miljard extra aangekondigde voor de jeugdzorg, maar daar is nog een hele discussie over. De vakbonden hebben al geroepen: dan kunnen de lonen omhoog. Als er extra opdrachten en taken komen schieten we er natuurlijk niets mee op.”

Pijnacker-Nootdorp heeft nog wel een bedrag van anderhalf miljoen achter de hand vanuit de verkoop van Eneco: een opbrengst die structureel is gemaakt. “Maar daar willen we liever niet aankomen”, zegt Hennevanger.

De gemeenteraad bespreekt deze en volgende week de jaarstukken over 2020 en de kadernota voor volgend jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *