Noorman laat de hazen rammelen

Hazenmannen knokken om de gunst van een hazenmoer.

Beheerder Cor Noorman van het natuurgebied De Groenzoom gunt de bezoekers van het gebied een blik op een bijzonder ritueel: de rammelende mannetjeshazen die in het zeer vroege voorjaar een vrouwtje proberen te veroveren. Op woensdag 14 en zaterdag 17 februari neemt hij geïnteresseerden mee naar de Bergboezem, waar het bijzondere paringsritueel te bekijken is. Tijdens de excursie zorgt hij er wel voor dat de dieren niet worden verstoord, dus hij laat de hazen rammelen naar hartelust.

De mannetjeshazen zijn bijna het hele jaar door erg op zichzelf. Alleen in de paartijd zoeken ze de vrouwtjes op. Vanaf eind januari tot in maart en april jagen ze in groepjes van vier of vijf door het veld in zogenaamde treinen, om op die manier een vrouwtje te verschalken; de zogenaamde moerhaas. Onderweg komt het tussen de kerels niet zelden tot flinke gevechten, want ze trekken weliswaar samen op, maar dat betekent niet dat ze elkaar wel een moertje gunnen.
 
De excursies door het gebied zijn te voet en duren maximaal twee uur. Op 14 februari gaat Moorman met zijn groep om twee uur ’s middags op pad, op 17 februari al om negen uur ’s morgens. Het verzamelpunt is de parkeerplaats tegenover Molenweg 87, 2651 AC  Berkel en Rodenrijs. Je kunt je aanmelden door uiterlijk één week voor aanvang een e-mail te sturen aan beheer@degroenzoom.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *