Ondersteuning in laatste levensfase

Meer dan twintig jaar was de stichting VTZ-PN actief op het gebied van de terminale thuiszorg. Vrijwilligers stonden in die periode terminaal zieke mensen en hun naasten bij in de laatste levensfase.

Half vorig jaar zijn de activiteiten van de stichting overgenomen door de SWOP. Deze welzijnsorganisatie legt nu een nieuw fundament onder de terminale zorg in Pijnacker-Nootdorp.

Het aantal zieke mensen dat ervoor kiest om thuis te overlijden neemt af, maar als dat wel de wens is van de terminale zieke en zijn of haar naasten, dan is de ondersteuning van vrijwilligers in deze periode erg waardevol. Door hun aanwezigheid kunnen ze familieleden en mantelzorgers de kans geven om even tot rust te komen of een boodschap te doen.

Ook vinden mensen het in hun stervensproces soms makkelijker om over hun zorg of angst te kunnen praten met iemand die geen familieband heeft en dus gevoelsmatig wat verder weg staat.

Mensen-mensen

Rianne Hagelaars van de SWOP is coördinator van de Vrijwilligers Terminale Zorg. Zij is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, mensen die bereid zijn om wat van hun tijd te investeren in dit ondersteunende werk. “Dat hoeven geen mensen te zijn met een verpleegkundige achtergrond, maar we zoeken wel mensen-mensen: vrijwilligers die empatisch zijn en die zich goed kunnen inleven in de situatie van cliënten en hun naasten.”

Op dit moment zijn er nog elf vrijwilligers voor de VTZ beschikbaar, en dat aantal zou Rianne graag wat zien toenemen. “We willen wat promotie doen om de bekendheid van deze activiteit te vergroten, maar dan is het wel fijn als we er wat extra vrijwilligers bij hebben.”

Training

De SWOP zorgt ervoor dat mensen die zich voor dit dankbare werk aanmelden, eerst een training kunnen volgen voor ze aan de slag gaan. Rianne: “Dat is wel belangrijk, want het is toch een bijzondere tak van sport. Wat kun je in het werk tegenkomen, hoe ga je om met de verdrietige periode die het toch altijd voor veel mensen is; het is goed om daar op voorbereid te zijn.”

Rianne geeft graag meer informatie. Ze is bereikbaar via tel. 015-3699699 of via het mailadres van de SWOP.

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *