Wat zou een lokale omroep moeten doen?

Dit zijn volgens Pijnacker-Nootdorp Actueel de taken van een lokale omroep

  • Informeren van de inwoners over alle onderwerpen die interessant voor hen zijn of die hen direct of indirect raken
  • Het bieden van een podium voor debat en kritiek
  • Waakhond op het gebied van de lokale democratie
  • Onderwerpen waar aandacht voor nodig is agenderen en bij de politiek aankaarten
  • Verbinden van de lokale samenleving
  • Het bevorderen van interactie en participatie
  • Verenigingen en instellingen een platform bieden

Volgens deze visie moet een lokale omroep dus veel meer zijn dan leuke plaatjes draaien met zo nu een dan een berichtje ertussen of video’s maken over doorgeknipte linten, een buurtfeest of het optreden van een koor. Voorop staat het nieuws vanuit alle kernen van de gemeente. Dat betekent dus dat het radioprogramma veel lokale inhoud moet hebben: gesprekken met mensen in het nieuws, aankondigingen, interviews, flitsen van lokale sportwedstrijden. Ook het tv-kanaal moet een lokaal karakter hebben, met reportages uit de eigen gemeente, discussieprogramma’s, verslaggeving van gebeurtenissen enzovoort.

Zowel op radio als tv zal er aandacht moeten zijn voor de lokale democratie: wat gebeurt er in de gemeenteraad, hoe zit het met gemeentelijke plannen, krijgen de inwoners echt de kans om mee te praten over het gemeentelijke beleid en wordt er vervolgens ook iets mee gedaan als ze hun ideeën, bezwaren en zorgen laten horen? En als dat niet mogelijk is, krijgen ze dan uitleg over waarom iets niet kan of waarom een andere keuze is gemaakt?

Een lokale omroep vervult zeker op dat laatste terrein een heel belangrijke functie: die van waakhond van de lokale democratie. Daarbij is het belangrijk om bestuurders niet alleen te volgen en te citeren als ze ergens een fietspad openen, maar ook om hen kritisch te bevragen, om onderwerpen aan te kaarten die onder de inwoners spelen en waar te weinig aandacht voor is.