Ook P-N gaat gebruik lachgas verbieden

Ook Pijnacker-Nootdorp is de overlast van het gebruik van lachgas op straat zat.

Overlast door het gebruik van lachgas op straat en in parken is niet alleen iets van de grote steden. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn er steeds vaker meldingen over overlastgevende jongeren die in de openbare ruimte lachgas gebruiken. Op verschillende plekken zijn de sporen daarvan na afloop zichtbaar, in de vorm van achtergelaten patronen en ballonnen.

De gemeente is dat zat. Burgemeester Francisca Ravestein stelt de gemeenteraad voor om het gebruik van lachgas te verbieden op plekken waar dat voor overlast zorgt. De raad is gevraagd om ermee in te stemmen dat die bepaling wordt opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening.

Waterbedeffect

In andere gemeenten in de regio, zoals Zoetermeer, is het gebruik van lachgas op straat, in parken en op andere plekken buiten al aan banden gelegd. Pijnacker-Nootdorp wil voorkomen dat jongeren uit die gemeenten nu hier aan hun gasballonnetjes komen lurken. Op dat waterbedeffect zit Ravestein niet te wachten.

Het zal nog wel even duren voor er een landelijk verbod is op de verkoop of het bezit van lachgas als opwekkend middel. Het instellen van een algemeen lachgasverbod in de gemeente kan daardoor niet. Het valt alleen te handhaven als het gepaard gaat met een verstoring van de openbare orde, aantasting van het woon- en leefklimaat en andere vormen van overlast. Op die manier zal het dan ook in de apv worden opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *