Ook Taalhuis blij met CulturA & Zo

Wat zou je willen leren en waarvoor is dat belangrijk? Dat was de eerste vraag in de nieuwe Taalontmoeting die maandagavond van start is gegaan bij Bibliotheek Oostland. Er kwamen verschillende antwoorden op die vraag: om een praatje te kunnen maken met andere ouders van de school, om de kinderen te kunnen helpen, om te kunnen winkelen of naar de markt te gaan, vanwege de inburgering. Voor de hand liggende redenen voor inwoners met een andere achtergrond die meedoen met een taalgroepje.

Kimberly Steenbergen van het Taalhuis van de bibliotheek herkent al die redenen natuurlijk wel. “Het is een activiteit die we al heel lang doen. Na de zomer konden we met enkele nieuwe vrijwilligers weer een taalgroepje starten. Dat is altijd weer een uitdaging, maar ook heel leuk om iemand tekenen helpen.”

Voor de taalactiviteiten is nog steeds veel belangstelling, zegt Kimberly. Geregeld komen er ook nieuwe onderdelen bij. Zo begint er binnenkort een cursus voor mensen die wat beter willen leren rekenen en met cijfers omgaan. “Die hebben we opgezet samen met enkele docenten van de Hogeschool Utrecht. Het gaat om heel praktische dingen als: in een supermarkt is 1 plus 1 gratis, maar ergens anders krijg je 25% korting; wat is dan goedkoper? Of het lezen van treintijden, dat is schematisch opgezet, maar best veel mensen hebben daar moeite mee. Of neem klok kijken: dat vinden sommige mensen ook lastig. Deze cursus is niet alleen voor nieuwkomers, want er zijn ook veel mensen die hier geboren zijn die daar moeite mee hebben. Waarschijnlijk zelfs meer mensen dan je zou denken.”

Beste Bibliotheek

De taalactiviteiten worden gehouden in alle vestigingen van Bibliotheek Oostland en dus ook in CulturA & Zo in Nootdorp. Dat is de bibliotheekvestiging die in de verkiezing van ‘Beste Bibliotheek 2021’ een van de vijf genomineerden is voor de titel.

Kimberly begrijpt het heel goed dat de Nootdorpse bibliotheek tot de genomineerden behoort. “Je hebt in CulturA & Zo zo’n mooie verbinding van allerlei verschillende dingen. Je hebt er de boeken van de bibliotheek, maar ook het theater, de films, horeca, de dansstudio en alle andere activiteiten. Het feit dat er zoveel kan in dit gebouw is bijzonder en daar passen we als Taalhuis natuurlijk heel goed bij.”

Ook in CulturA & Zo is het Taalhuis van Bibliotheek Oostland actief.
,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *