Opvolger Ravestein volgende week bekend

Negentien mensen hadden wel oren naar de functie van burgemeester van Pijnacker-Nootdorp, als opvolger van Francisca Ravestein. Elf mannen en acht vrouwen stuurden hun sollicitatiebrief naar de Zuid-Hollandse Commissaris van de Koning Jaap Smit. Dat aantal is flink teruggebracht. Na de eerste schifting door Smit en na gesprekken met enkele kandidaten met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad zijn er nog twee geschikte kandidaten over. Volgende week wordt bekend wie van deze twee zich — na benoeming door de minister van Binnenlandse Zaken — de nieuwe burgemeester van Pijnacker-Nootdorp mag noemen.

De twee voorkeurskandidaten die na de procedure zijn overgebleven worden door de vertrouwenscommissie, onder leiding van VVD-fractievoorzitter Peter van den Heuij, voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad zal komende maandag in een besloten raadsvergadering de twee kandidaten bespreken en uiteindelijk een keuze maken welke van die twee de nieuwe burgemeester moet worden.

Keuze

De raadsvergadering op 20 september waarin wordt gesproken over de twee overgebleven kandidaten begint om 20 uur. Soms kan zo’n debat snel afgelopen zijn, maar het kan ook zijn dat het wel een paar uur duurt voor de raad er uit is aan welke kandidaat de voorkeur wordt gegeven. Het is gebruikelijk dat snel na afronding van de vergadering bekend wordt gemaakt wie volgens de raadsleden de nieuwe burgemeester moet worden.

Formeel is de procedure dan nog niet klaar. De gemeenteraad doet slechts een voordracht; de feitelijke benoeming gebeurt door de minister van Binnenlandse Zaken, waarna de nieuwe burgemeester wordt be√ędigd door de Koning. In de praktijk wordt van de voordracht van de raad echter niet afgeweken.

Als alles volgens plan verloopt gaat de opvolger van Francisca Ravestein op 17 januari aan de slag.

Doodzonde

Over het verloop van de selectieprocedure, die in juni begon na het sluiten van de sollicitatietermijn, is niets naar buiten gekomen. Om de persoonlijke levenssfeer van de kandidaten te beschermen wordt lekken uit een vertrouwenscommissie gezien als een doodzonde. Het is immers niet handig als bekend wordt dat iemand die vaak al een functie als burgemeester of wethouder bekleedt interesse had in zo’n ‘functie elders’, maar halverwege is afgewezen en dan toch door moet met zijn bestaande baan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.