Organisatie intocht Sint geeft het op

Sinterklaas kwam de afgelopen jaren steeds met de Randstadrail naar Pijnacker. Vorig jaar kwam de Sint aan bij halte Pijnacker-Zuid.

De zoveelste noodkreet om aan extra vrijwilligers te komen heeft niet geholpen. Daarom heeft het bestuur van de stichting die al sinds 2007 de intocht van Sinterklaas in Pijnacker verzorgt, het opgegeven. De stichting Sint in Pijnacker is kort geleden ontbonden. Als iemand de intocht wil overnemen, dan mag hij de kostuums en andere benodigdheden zo komen ophalen, zegt voorzitter Walter Vermeer.

Het nieuws zong al een paar dagen rond. En het heeft al verschillende telefoontjes opgeleverd van mensen die geschrokken kwamen informeren wat er aan de hand was. Vermeer heeft hen het bericht alleen maar kunnen bevestigen. “Het is definitief. We hebben al behoorlijk veel noodkreten uitgezonden de laatste jaren, maar er zijn steeds minder mensen bereid om dit te doen. Dan houdt het een keer op”, zegt hij met teleurstelling in zijn stem.

Kwaliteit

De organisatie van de intocht in Pijnacker heeft de kwaliteit altijd hoog in het vaandel gehouden. Een leuk verhaal, een goed verzorgde ontvangst op het Raadhuisplein, een mooi binnenprogramma voor de kinderen: met de weinige mensen die zich ervoor willen inzetten lukt dat gewoon niet meer, zegt de voorzitter.

“We kunnen die kwaliteit niet meer garanderen. We hebben een bestuur van drie mensen die voor de randvoorwaarden zorgen, zoals de vergunningen, de financiën en de communicatie. Daarnaast hebben we in de werkgroep zeker tien mensen nodig die zich bezighouden met het verhaal, die de Pieten instrueren en de hele verdere organisatie uitvoeren. We hebben die mensen niet meer. De laatste jaren was het steeds zo dat als er twee mensen weggingen er maar een voor terugkwam.”

Het begint te lijken op het trekken aan een dood paard

Het bestuur heeft er alles aan gedaan om toch weer nieuwe mensen te vinden, zegt Vermeer. “Laatst nog hebben we een oproep gedaan naar alle Pieten toe: kijk eens in je netwerk of je iemand kunt vinden. Dat levert dan ook niks op. Het begint dan echt te lijken op het trekken aan een dood paard. Het is dus zeker geen opwelling geweest om het bijltje er bij neer te gooien.”

Pietendiscussie

Volgens Vermeer is het goed mogelijk dat ook de pietendiscussie een rol heeft gespeeld. “We pleiten voor een traditionele intocht, maar we willen ook voorzichtige stappen zetten voor de aanpassing van de zwarte pieten. Daar hebben we binnen het bestuur wel zware gesprekken over gehad en dat moet je ook samen met de werkgroep doen. Ik merk wel veel moeheid rond die discussie. Dat zal er zeker aan hebben bijgedragen.”

Ook al trekt het bestuur van de stichting er nu de stekker uit, dat betekent niet per se dat Pijnacker aan het eind van dit jaar zonder Sinterklaasintocht zit. “Het kan best zijn dat ons besluit iets nieuws in beweging zet. Het is gelukkig nog vroeg in het jaar. In Nootdorp draait het nog steeds goed: kennelijk krijgen zij het daar nog wel op een goede manier voor elkaar. Dus wie weet: misschien hebben zij er zin in om het op te pakken en kan er een gemeentebrede intocht komen. We zullen mensen die het willen gaan doen zeker met tips en adviezen terzijde staan. En sowieso zullen we dan de kostuums en andere materialen overdragen.”

Voor Walter Vermeer persoonlijk is het een moeilijk besluit geweest om het bijltje er bij neer te gooien. “Ik heb in 2007 de stichting mede opgericht, en daarvoor deed ik het al met het Speeltoneel. Het zou dit jaar mijn 25ste intocht worden. Dus nee, een leuk besluit is het niet.”

Geschrokken

Teun de Vries, bestuurslid van winkeliersvereniging Ackershof, is een van de mensen die erg zijn geschrokken van het besluit van de Stichting Sint in Pijnacker. “Het was wel even een verrassing, zacht gezegd. Dat is wel even een dingetje. Ik werd al gebeld door degene die afgelopen jaar Sinterklaas gestalte heeft gegeven: die wil het in elk geval graag blijven doen.”

Dinsdagavond gaat het bestuur van de winkeliersvereniging praten over de situatie en ook wordt op korte termijn overleg gevoerd met de centrummanager. Want dat er toch weer een intocht moet komen, dat staat ook voor De Vries wel vast.

De ontvangst van Sinterklaas door burgemeester Ravestein is altijd op het Raadhuisplein. (Foto: Bart Planken.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *