‘Outlet zorgt voor enorme omzetdaling’

Impressie van de Holland Outlet Mall in zoetermeer.

De komst van de Holland Outlet Mall in Zoetermeer en andere ontwikkelingen in de regio betekenen voor de middenstand in Pijnacker-Nootdorp een omzetderving op het gebied van mode, schoenen en sport die potentieel kan oplopen tot 20% of meer. Die enorme omzetdaling wordt genoemd in een brandbrief aan de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp, verzonden door de Stichting Winkelcentrabelang Zoetermeer. De brief is opgesteld namens een groot aantal ondernemersverenigingen, winkelcentra en middenstanders in de regio.

De stichting heeft alle colleges en gemeenteraden van de MRDH-gemeenten aangeschreven met de oproep om hun stem te laten horen tegen de komst van de Holland Outlet Mall (HOM). De gemeenten moeten over de komst van de HOM advies uitbrengen aan het Regionaal Economisch Overleg.

De middenstand in de regio wordt hard getroffen als de HOM doorgaat, schrijft de stichting. Onderzoeksbureau DTNP berekende een omzetderving van 5 tot 6 procent op het gebied van mode, schoenen en sport. Maar in dat onderzoek is nog geen rekening gehouden met de cumulatie van effecten door andere ontwikkelingen in de regio en door de concentratie van het aanbod in centrumgebieden. Voor Pijnacker-Nootdorp betekent dit dat de omzetderving vier keer zo groot kan zijn dan de berekende 5 tot 6 procent, waarschuwt de stichting.

De initiatiefnemers van de Holland Outlet Mall verwachten dat het zo’n vaart niet zal lopen. “De Holland Outlet Mall zal een positieve economische bijdrage leveren aan de gemeente, regio en provincie”, wordt op de website van de HOM gemeld.

Opmerkelijk is dat onder de vele mede-ondertekenaars van de brandbrief geen enkele winkeliersvereniging of ondernemer te vinden is uit Pijnacker-Nootdorp.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *