P-N investeert 8,4 miljoen in Stedin

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is van plan om 8,4 miljoen euro te investeren in het energienetwerk van Stedin. Als de gemeenteraad daar eind deze maand mee instemt, dan koopt het gemeenbestuur voor dat bedrag zogenaamde preferente aandelen in het bedrijf. De gemeente kan het lijden: er zit meer dan genoeg geld in de algemene reserve om de investering mogelijk te maken.

Pijnacker-Nootdorp is op dit moment al aandeelhouder van Stedin, net als veel andere gemeenten. Het bedrijf wil het eigen vermogen versterken om investeringen te doen in de komende energietransmissie. Daarom is aan de aandeelhouders gevraagd om een kapitaalbijdrage van tweehonderd miljoen euro.

7 miljard

In totaal denkt Stedin tot 2030 een bedrag van minstens 7 miljard euro nodig te hebben. Dat geld is nodig voor verzwaring van het elektriciteitsnetwerk om decentraal opgewekte zonne- en windenergie te kunnen transporteren. Ook komen er grote investeringen aan om wijken te kunnen verwarmen met duurzame alternatieven voor aardgas en voor laadinfrastructuur voor miljoenen elektrische auto’s en bussen.

De investering in net netwerkbedrijf levert de gemeente een extra rendement op van 120.000 euro per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *