Panden Oostlaan definitief monument

Oostlaan 21

Drie panden op de Oostlaan in het centrum van Pijnacker, met de huisnummers 21, 32 en 33, zijn door het college van B & W definitief aangewezen als gemeentelijk monument. De eigenaar van een van de panden had tegen het voornemen bezwaar gemaakt, maar diens argumenten hebben er niet toe geleid dat het college van de aanwijzing tot monument afziet.

In het bezwaarschrift had de eigenaar het gebrek aan gaafheid van het pand als argument gebruikt om er geen monumentenstatus aan te hangen. Dit gaat echter voorbij aan de waarde van de panden als herinnering aan het oude Pijnacker en als onderdeel van een ensemble in een historische straatwand, aldus B &W. En dat is juist het doel van de aanwijzing als gemeentelijk monument.

Motie Trots

In 2018 droeg de gemeenteraad het college via een motie op om te onderzoeken, welke panden op de Oost- en Westlaan in aanmerking zouden komen voor de status van gemeentelijk monument. De motie was ingediend door Harald van Zielst van Trots, die zich in de raad sterk maakte voor het behoud van het historische karakter van Pijnacker. Het was in de afgelopen jaren een van de weinige keren dat hij in de raad niet, zoals hij het zelf vaak zegt, ‘als enige met zijn hand in de lucht zat’: de motie werd met algemene stemmen aangenomen.

Oostlaan 21

De Monumentencommissie van Dorp, Stad en Land maakte in opdracht van het college een cultuurhistorische inventarisatie van de oude panden in het centrum van het dorp. Daarbij werd vooral gekeken naar monumentwaardige panden aan de Oost- en Westlaan die een bijdrage leveren aan de herkenbare identiteit van het oude dorp. Daaruit volgde het advies om Oostlaan 21 (bouwjaar ca. 1800), onderdeel van het eerder als monument aangewezen ensemble met nummer 24, de status te geven van gemeentelijk monument, en ook Oostlaan 32 en 33 (bouwjaar 1910), panden die samen een ensemble vormen.

Andere monumenten

Aan de Oost- en Westlaan zijn al verschillende gemeentelijke en rijksmonumenten te vinden. Op de Oostlaan zijn de nummers 15, 24 en 38a gemeentelijk monument en dat geldt ook voor Westlaan 38 en 48. De panden op de Oostlaan 25, 36 en 38 zijn zelfs rijksmonument.

Oostlaan 21
Oostlaan 32 en 33
2 reacties op “Panden Oostlaan definitief monument”
  1. Mooi zo, eindelijk gelukt. Het lijkt mij aardig om aan het gevelsteentje toe te voegen dat het ongeveer uit de 17e eeuw afkomstig is. Is een Homo Bulla. Het verbeeldt een bellenblazende kind, dat symbool staat voor de vergankelijkheid van het leven. Vergelijk Vanitas prenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *