Pijnacker per post

Niet alleen de voorkant van deze ansichtkaart, maar zelfs de randjes rondom werden nog beschreven.

Nieuwjaarswensen, maar ook andere boodschappen aan vrienden en familie gaan tegenwoordig per WhatsApp of via Facebook, maar daar hadden ze in het begin van de vorige eeuw nog niet van gehoord. Mensen stuurden elkaar dan een kaartje, en het was helemaal niet erg als die er een paar dagen over deden om aan te komen. Het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker wijdt er later deze maand een tentoonstelling aan die op 17 januari wordt ingeleid met een lezing over ‘Pijnacker per post’.

Weetjes

De medewerkers van het Historisch Informatie Punt in de bibliotheek hebben in het archief prachtige voorbeelden gevonden van ansichtkaarten die Pijnackenaren elkaar in die tijd stuurden. Dat bleek materiaal genoeg op te leveren voor een leuke tentoonstelling. Op de website van het Genootschap valt lezen dat de medewerkers heel wat hebben afgelachen bij hun archiefonderzoek. Ze beloven dan ook ‘een scala aan weetjes’ over wat Pijnackenaren zoal aan elkaar schreven.

Zo’n ansichtkaart, vaak met mooie afbeeldingen van het dorp, werden efficiënt gebruikt. Niet alleen de achterkant werd beschreven, maar desnoods ook langs de randjes aan de voorkant. Zelfs onder de postzegel werden nog mededelingen gedaan.

De lezing ‘Pijnacker per post’ wordt gehouden op donderdag 17 januari vanaf 20 uur in de bibliotheek aan de Julianalaan 47 in Pijnacker. De tentoonstelling is bij het Historisch Informatiepunt al vanaf 14 januari te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *