Pijnackerse moordzaak te boek gesteld

De Stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp van Erik Bevaart en Sjaak Oudshoorn heeft de publicatie mogelijk gemaakt van een boek over een oude moordzaak uit 1980 in Pijnacker. In het boek publiceert oud-politieman André Nieuwlaat zijn relaas over de moord waar hij destijds als rechercheur aan werkte, en die hij in 2017 weer oppakte omdat de zaak hem nooit had losgelaten.

Het gaat om de moord op rozenkweker Gerard Roeling, die bijna veertig jaar geleden in zijn tuinderij aan de Polderweg in Pijnacker met een spijkertrekker en een snoeischaar om het leven werd gebracht door een ex-werknemer, die meende dat hij nog geld tegoed had. De moordenaar wilde ook de vrouw van de tuinder om het leven brengen, maar dat mislukte omdat ze de buren waarschuwde. De moordenaar ging er vandoor, maar werd door de recherche van de toenmalige rijkspolitie nog dezelfde dag opgepakt.

Eerste moordzaak

Nieuwlaat was als lid van de tactische recherche van de Rijkspolitie bij het onderzoek betrokken. Het was zijn eerste moordzaak, en die is hem altijd bijgebleven. De dader werd later veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar, maar werd al na 5,5 jaar vervroegd vrijgelaten.

De oud-rechercheur, die na zijn werk bij de politie actief was in de beveiligingsbranche en die ook gemeenteraadslid was in Lansingerland, pakte na zijn pensionering die oude zaak weer op. Hij wilde weten hoe het na al die jaren was met de weduwe van de vermoorde tuinder en zocht contact met haar. In zijn verhaal doet hij verslag van het moordonderzoek en publiceert hij interviews met de nabestaanden van de Pijnackerse tuinder.

Het boek wordt op 22 november gepresenteerd in het Pijnackerse eetcafé De Guyter.

André Nieuwlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *