Plannen groeien voor Woning op Maat

Michel van Poecke en Carla de Jong bespreken de plannen van de stichting Woning op Maat.

Een mooi woongebouw met acht, tien of misschien twaalf appartementen voor jonge mensen met een beperking. Dat is wat de ouders van een groepje kinderen met down of autisme uit Nootdorp voor ogen hebben. Een Woning op Maat voor jongeren die er straks aan toe zijn om zelfstandig te wonen, maar wel met de 24-uurs zorg die ze nodig hebben.

Als het lukt om dat plan te realiseren, dan wordt het over enkele jaren het tweede wooninitiatief voor jongeren met een beperking in Nootdorp. Enkele maanden geleden opende Villa Zonnedauw al zijn deuren. Daar hebben veertien jongvolwassenen met een geestelijke beperking, soms in combinatie met een lichamelijke handicap, een beschutte woonplek gevonden.

Niet zo snel

Over enkele jaren is er zeker behoefte aan nog zo’n voorziening, vinden de initiatiefnemers van Woning op Maat. Hun kinderen wonen op dit moment nog allemaal thuis, maar over een paar jaar zijn ook zij er aan toe om met goede zorg en begeleiding op zichzelf te gaan wonen. Carla de Jong, een van de initiatiefnemers: “Het hoeft nog niet zo snel, de kinderen zijn nu nog jong, maar het duurt zeker enkele jaren voor je zo’n voorziening hebt gerealiseerd. Dus daarom is het goed om er nu al mee aan de slag te gaan.”

Er waren zelfs twee groepjes ouders die met hetzelfde idee bezig waren, vertelt Michel van Poecke, een van de oprichters van Woning op Maat. Samen met zijn vrouw Patricia en de ouders van een ander gezin was hij vorig jaar al een eindje op weg met de oprichting van de stichting, het inrichten van een website en allerlei andere praktische zaken.

Tegelijkertijd bleken andere ouders, waaronder ook Carla, ook plannen aan het ontwikkelen te zijn. Dit groepje was zich vooral aan het verdiepen in de inhoudelijke kant van het project. “We hebben die twee initiatieven uiteindelijk bij elkaar gebracht, want we vulden elkaar prima aan”, vertelt Van Poecke.

Hart van Nootdorp

Onlangs trad het nieuwe wooninitiatief voor het eerst naar buiten, toen Van Poecke als inspreker over de plannen vertelde bij de eerste behandeling in de gemeenteraad van het project Hart van Nootdorp. Die ontwikkeling in het centrum van het dorp, daar zouden de initiatiefnemers graag bij aansluiten. “Het zou ideaal zijn als in dat project ruimte gemaakt zou kunnen worden voor onze plannen”, zegt Patricia van Poecke. “Dat geldt ook voor de nieuwe ontwikkeling op het Stanislasterrein in Pijnacker. Dat soort locaties hebben we zeker voor ogen.”

Een werkgroep is op dit moment bezig om de projectplannen uit te werken en op papier te zetten. Dat moet in de zomer klaar zijn, zodat het project na het reces naar het gemeentebestuur kan worden gestuurd. Ook zal er dan overleg volgen met allerlei andere instanties die bij het oprichten van zo’n woonzorgcentrum betrokken zijn.

Logeerweekenden

Dat er nu nog geen grote tijdsdruk op zit, helpt om alle voorbereidingen op een goede manier te kunnen doen. En dat alle ouders elkaar inmiddels goed kennen en hun kinderen onderling ook, dat is ook een belangrijk voordeel. Michel: “De kinderen kennen elkaar van school of van logeerweekenden die ze al met elkaar hebben gehad. De jongste is net 17 geworden, dus we hebben inderdaad nog even de tijd. Onze dochter kent via Scouting Nootdorp een van de bewoonsters van Villa Zonnedauw. Ze was door dat meisje kort geleden uitgenodigd om eens in haar woning te komen kijken. Rachelle kwam enthousiast thuis en zei meteen: Daar wil ik ook wonen, samen met mijn vriendin! Maar dat gaat nu nog niet, want daar is ze nog te jong voor.”

Patricia is gemotiveerd om zich voor het wooninitiatief in te zetten omdat ze zich wel een beetje zorgen maakt over de toekomst van haar dochter. “Als ons iets overkomt, dan heeft ze niemand. Het gaat er mij om dat deze kinderen goed achterblijven als wij er niet meer zijn. Zo’n woonvoorziening met goede zorg is het beste. Want anders komen ze uiteindelijk in een van de standaard opvanghuizen terecht.”

Patricia vult aan: “Daar moeten ze op een belletje drukken als ze wat willen. En ik ben niet van de belletjes.”

Op deze website is meer te lezen over het initiatief.

In Nootdorp werd dit voorjaar al een ander woonzorgcentrum voor jongvolwassenen met een beperking in gebruik genomen: Villa Zonnedauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *